José Carreras va susţine un concert Bucureşti

Tenorul José Carreras va susţine un concert la Complexul Romexpo din Bucureşti pe 26 noiembrie ora 20:00.
Apreciat atât de public cât și de critici, cunoscut din cele peste 60 de roluri interpretate pe marile scene muzicale ale lumii, remarcabil mai ales în operele scrise de Verdi și Puccini, Josep Carreras i Coll, s-a născut pe 5 decembrie 1946 la Barcelona, Catalonia.
După ce, la vârsta de șase ani, a văzut pe Mario Lanza în „Marele Caruso” s-a îndrăgostit definitiv de operă ascunzându-se în baie atunci când părinții erau exasperați de repetarea la nesfârșit a ariei „La donna è mobile”.
La insistențele și cu ajutorul bunicului său, bariton de ocazie dar mare amator de muzică bună, părinții i-au plătit câteva lecții de muzică apoi la vârsta de 8 ani l-au înscris la Conservatorul Municipal din Barcelona.
José Carreras a s-a făcut prima dată remarcat pe scenă la vârsta de 11 ani, cu rolul “Trujamán” din piesa El retablo de Maese Pedro  de  Manuel de Falla.
După terminarea studiilor a debutat pe scena operei în 1970, cu rolul Flavio din „Norma” de Vincenzo Bellini, cu Montserrat Caballé în rolul principal. Remarcat de celebra soprană, a fost invitat să cânte în „Lucrezia Borgia” de Gaetano Donizetti, primind primul său rol principal – Gennaro.
Caballé a contribuit la promovarea și încurajarea carierei sale timp de  mulți ani și  apare cu el în peste 15 opere iar fratele și impresarul său, Carlos Caballé, a fost și impresarul lui Carreras  până la mijlocul anilor ‘90.
A cântat alături de cele mai faimoase soprane si mezzosoprane ale lumii: Montserrat Caballé, Birgit Nilsson, Viorica Cortez, Renata Scotto, Ileana Cotrubaş, Sylvia Sass, Teresa Stratas, Dame Kiri Te Kanawa, Frederica von Stade, Agnes Baltsa, Teresa Berganza și  Katia Ricciarelli.
În timp ce filma „Boema” la Paris a fost diagnosticat cu leucemie acuta limfoblastică și i s-au acordat 10% șanse de supraviețuire, dar nu cedează și după tratamente istovitoare învinge boala și se întoarce pe scenă. În 1988 înființează Fundaţia Internaţională José Carreras pentru lupta împotriva leucemiei prin care reușește să strângă, până în prezent, din concerte și donații peste 71 de milioane de euro.
Carreras a dobândit o largă faimă și recunoaștere internațională ca fiind unul din „Cei trei tenori”, alături de Plácido Domingo și Luciano Pavarotti într-o serie de concerte foarte populare începute în 1990 și continuate până în 2003.