Josu de Solaun, pianist: “Să fiu legat de numele lui George Enescu are o valoare aproape etică”

Pianistul de origine spaniolă Josu de Solaun este câștigătorul ediției 2014 a Concursului Enescu, Secțiunea Pian. În timpul desfășurării Concursului, Josu de Solaun a locuit într-un apartament închiriat chiar sub cel în care a locuit Enescu la sfârșitul anilor ‘30 și începutul anilor ‘40, înainte de a se muta permanent în camerele din spate ale Palatului Cantacuzino.

Anul acesta, Josu de Solaun a înregistrat integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu la celebra casă de discuri Naxos, readucând, astfel, muzica marelui compozitor român în prim-plan internațional. Pianistul va urca pe scena Ateneului Român în această toamnă, pe scena Ateneului Român pentru a susține un recital extraordinar ca artist invitat la ediția 2016 a Concursului Enescu. Recitalul va avea loc pe 24 septembrie și va fi urmat de lansarea CD-ului cu lucrările enesciene și de o sesiune de autografe.

"Faptul că am câștigat Concursul Internațional George Enescu la pian, și faptul că sunt unul dintre cei 11 câștigători ai premiului întâi de la înființarea concursului în 1958, reprezintă o mare onoare pentru mine, și un mare motiv de bucurie și chiar mândrie. Motivele sunt numeroase. Mai întâi, este un concurs care poartă numele unuia dintre cele mai mari genii ale civilizației occidentale, și în acest sens, este o onoare și o mare responsabilitate. O amintire constantă, aproape una etică. A duce mai departe mesajul lui Enescu înseamnă a servi Muzica, fără falsă modestie, cu sacrificii constante, muncă asiduă, și căutarea frumuseții și a adevărului" – a declarat Josu de Solaun