Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu recuzată în Dosarul accidentului de la 2 Mai

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a fost recuzată din dosarul accidentului de la 2 Mai, un caz intens mediatizat în care Vlad Pascu este acuzat de producerea unui accident rutier mortal. În urma deciziei, procesul va fi reluat de la început cu un alt judecător, spre satisfacția reprezentanților victimelor.

Potrivit portalului instanţei, judecătoarea Popoviciu a fost recuzată pe fondul acuzațiilor de comportament nepotrivit aduse de familiile victimelor și avocații acestora. Aceștia au criticat atitudinea judecătoarei în sala de judecată, inclusiv mestecatul gumei și lipsa de informare cu privire la starea victimelor, fapt care a generat nemulțumiri puternice. La unul dintre termene, judecătoarea a cerut buletinul unui tânăr decedat în accident, demonstrând necunoașterea detaliilor cazului.

Vlad Pascu, autorul accidentului, este judecat pentru un incident produs vara trecută, în urma căruia doi tineri au murit. Primul termen al procesului a avut loc pe 22 februarie, însă a fost amânat din cauza unor probleme legate de reprezentarea legală a lui Pascu. Judecătoarea a dispus amânarea până pe 14 martie, solicitând desemnarea unui apărător din oficiu.

La al doilea termen, familiile victimelor și-au exprimat din nou nemulțumirea, subliniind că Vlad Pascu nu a fost adus în instanță, iar tatăl unei victime a fost întrebat cine este, deși avea o fotografie a fiului său cu el.

De-a lungul procesului, avocații victimelor au cerut recuzarea judecătoarei Popoviciu și strămutarea dosarului, însă ambele cereri au fost respinse inițial. În plus, Inspecția Judiciară a solicitat suspendarea judecătoarei până la finalizarea procedurilor disciplinare, dar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a considerat că nu este necesară suspendarea.

În cursul zilei de marți, CSM a aprobat transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa, începând cu 1 iunie 2024. Această decizie vine în contextul criticilor și problemelor semnalate în cadrul procesului accidentului de la 2 Mai.

Reluarea procesului cu un nou judecător oferă speranțe familiilor victimelor pentru o abordare imparțială și corectă a cazului. Următorul termen, stabilit inițial pentru joi, va fi reprogramat după desemnarea noului magistrat care va prelua dosarul.