Premierul britanic Keir Starmer și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au subliniat, într-o convorbire telefonică desfășurată sâmbătă dimineață, că ne aflăm într-un moment semnificativ pentru securitatea Europei, în contextul tensiunilor tot mai mari dintre Ucraina și președintele american Donald Trump.
Starmer a reiterat sprijinul „de neclintit” al Regatului Unit pentru Ucraina, afirmând că va discuta cu Trump despre protejarea suveranității Kievului. Premierul britanic a avut, de asemenea, o conversație cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cei doi fiind de acord că Europa trebuie să-și intensifice sprijinul pentru securitatea colectivă a continentului.
Relațiile fragile dintre Europa și SUA, puse la încercare
Starmer urmează să se întâlnească în zilele următoare cu Donald Trump, într-un moment critic pentru relațiile transatlantice. Președintele american a lansat recent un atac verbal dur la adresa lui Zelenski, numindu-l „dictator” și acuzându-l că nu a făcut nimic pentru a pune capăt războiului. De asemenea, Trump a susținut că Ucraina „a început” conflictul, o afirmație ce reflectă retorica președintelui rus Vladimir Putin.
Într-o declarație oficială, Downing Street a transmis că „orice negociere pentru pace trebuie să includă Ucraina în centrul său” și că protejarea suveranității sale este esențială pentru a descuraja viitoarele acte de agresiune din partea Rusiei.
Europa încearcă să mențină unitatea în fața crizei
Starmer și von der Leyen au discutat și despre viitorul sprijin european pentru Ucraina, subliniind că Europa trebuie să își asume mai multe responsabilități pentru stabilitatea sa. Această poziție vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la atitudinea administrației Trump față de sprijinul occidental pentru Kiev.
De asemenea, premierul britanic a purtat discuții și cu președintele Finlandei, Alexander Stubb, convenind asupra necesității unei păci durabile și a unui sprijin sporit din partea Europei. Starmer a declarat că Marea Britanie este pregătită să joace „un rol activ în viitoarele garanții de securitate” pentru Ucraina.
Trump și negocierile directe cu Rusia – un motiv de îngrijorare pentru aliați
Declarațiile recente ale lui Donald Trump, care par să reflecte narativul Kremlinului, precum și intenția sa de a negocia direct cu Rusia privind încheierea războiului din Ucraina, au generat o profundă îngrijorare în rândul oficialilor europeni și ucraineni.
În timp ce Marea Britanie și Uniunea Europeană își reafirmă sprijinul pentru Kiev, incertitudinea legată de poziția SUA ridică mari semne de întrebare cu privire la viitorul securității europene și la capacitatea Occidentului de a menține unitatea strategică împotriva agresiunii rusești.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.