Klaus Iohannis: Am decis să-l desemnez pe Florin Cîțu pentru poziția de premier

Președintele Klaus Iohannis susține o declarație de presă, de la ora 19:00, la Palatul Cotroceni. Șeful statului este așteptat să anunțe numele premierului pe care îl va desemna pentru formarea noului guvern.

LIVETEXT declarațiile lui Klaus Iohannis:

  • Am avut azi o nouă rundă de consultări cu partidele reprezentate în noul Parlament
  • Săptămâna trecută, după prima rundă, am spus că e nevoie de încă câteva zile pentru cristalizarea lucrurilor
  • Între timp, o coaliție PNL – USR – UDMR și-a dovedit deja majoritatea în Parlament și azi liderii formațiunilor s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru premier
  • Am decis să-l desemnez pe Florin Cîțu pentru poziția de premier
 
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți la Cotroceni, într-o a doua rundă de consultări, cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului. PSD nu a participat. Liderii noii coaliții de guvernare, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, au mers împreună pentru a-l propune pe Florin Cîțu premier, iar președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pentru viteza negocierilor.
 
La finalul consultărilor, liderii noii coaliții, alături de Cîțu, au susținut o declarație de presă comună.
 
Florin Cîţu a spus, după consultările de la Cotroceni, că i-a transmis preşedintelui că este gata să îşi asume guvernarea şi a anunțat că după votul din Parlament, miercuri seară, va avea loc prima şedinţă de Guvern. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat și el convins că mâine seară, prin votul Parlamentului, „România va avea un guvern nou”.