Klaus Iohannis participă la Summitul Comunității Politice Europene în Spania

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele României, Klaus Iohannis, participă la cel de-al treilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE) la Granada, Spania. În ziua următoare, el va fi prezent și la reuniunea informală a Consiliului European. În cadrul Summitului CPE, președintele Iohannis va coprezida, alături de premierul Norvegiei, o masă rotundă axată pe teme de energie, mediu și combaterea schimbărilor climatice. La această sesiune vor participa și lideri din Islanda, Monaco, Slovenia, Olanda, Cehia, Polonia, Serbia, Malta și Ungaria.

Administrația Prezidențială a comunicat că în cadrul dezbaterilor, Klaus Iohannis va sublinia sprijinul României pentru acțiuni decisive în abordarea provocărilor strategice, având ca scop combaterea schimbărilor climatice și consolidarea rezilienței energetice. De asemenea, se va discuta despre limitarea dependenței de actori terți în domeniul energiei.

Summitul CPE are în agendă teme precum tranziția digitală, inteligența artificială, energia, schimbările climatice, securitatea și multilateralismul. La reuniunea informală a Consiliului European, discuțiile se vor axa pe lansarea procesului de reflecție asupra viitoarei Agende Strategice a UE, cu teme majore precum apărarea, reziliența, competitivitatea și extinderea UE.

Președintele Iohannis va sublinia importanța extinderii UE, pledând pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina până la sfârșitul anului. De asemenea, va fi discutată consolidarea bazei tehnologice și industriale din sectorul apărării, reziliența și competitivitatea UE, precum și fenomenul migrației.