Klaus Iohannis: PNL și USR-PLUS pot pune baza unei alternative la actuala guvernare eșuată a PSD

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, după rezultatul alegerilor europarlamentare și al referendumului că rezultatul votului arată un scor istoric pentru PNL, dar și unul remarcabil pentru Alianța 2020 USR-PLUS, precizând că cele două formațiuni pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la PSD. 

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

Peste 6 milioane au spus „DA” la referendumul pe care l-am convocat pentru viitorul României și au dat astfel o lecție dură populismului, demagogiei și discursului antieuropean și antijustiție promovat în campanie și nu numai de PSD.

Ieri a câștigat România europeană, România democratică, în care justiția este și trebuie să rămână indepenedentă, România în care hoții și infractorii stau la pușcărie nu în fruntea statului.

Mobilizarea extraordinară a românilor a fost impresionantă. Votul de astăzi ne arată că democrația s-a maturizat, că cetățenii înțeleg ce armă puternică este votul.

Este însă inacceptabilă bătaia de joc a autorităților la adresa românilor din diasporă. Românii au fost supuși unor noi umilințe din partea unor guvernanți incapabili să înțelegă că rolul lor este în slujba cetățeanului, nu împotriva.

Cer autorităților responsabile ca după incidentele din 2014 care s-au repetat ieri să ia măsuri urgent ca românii din diasporă să poată vota în condiții normale, fără a sta la coadă ore în șir doar pentru a-și putea un exercita un drept constituțional.

Votul de ieri face ca țara noastră să se detașeze clar în rândul statelor europene care susțin cu tărie proiectul european.

Dacă vorbim despre partide… și vreau să vorbim, este de remarcat că PNL a obținut un scor istoric și îi felicit pentru acest lucru. Alegerile europarlamentare au fost câștigate de PNL. Astfel, PNL este pe cale să devină cel mai important partid politic din România.

Salut și votul pentru alte partide. Este remarcabil rezultatul obținut de Alianța USR PLUS, care arată că în România se poate construi o alternativă serioasă, credibilă la actuala majoritate falimentară și s-a văzut foarte clar că românii cred în așa ceva și își doresc o astfel de alternativă.

Dacă adunăm voturile, PNL și USR PLUS pot pune baza unei colaborări care vine ca o alternativă la actuala guvernare eșuată a PSD.

PSD a primit cea mai aspră sancțiune pentru modul dezastruos în care a guvernat și atacurile permanente la adresa justiției. PSD a avut dreptate să se teamă de votul românilor dar nu l-a putut împedica, în ciuda tuturor eforturilor.

M-a bucurat că și electoratul PSD a înțeles că agenda PSD antijustiție este greșită și ca a votat acest elecorat la referendum. Nimeni nu este și nu trebuie să fie mai presus de lege. Acest lucru a fost înțeles de toată lumea. Votul la referendum mă bucură cu atât mai mult.

Nimeni nu poate folosi guvernarea României în interes propriu și pentru asta PSD a primit votul de blam.

De astăzi începe schimbarea în bine a României.

Avem din păcate multe de reparat după dezastrul produs de Psd în doi ani și jumătate, dezastru nu numai în justiție, dar acolo impactul s-a văzut cel mai puternic. Dezastrul din economie, din sănătate și din educație.

Avem mult de lucru, să ne apucăm!


Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține luni, 27 mai a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă”, a transmis Adrministrația Prezidențială.

BEC a anunțat în urmă cu puțin timp primele date parțiale, centralizate până la 10:23:

1. PNL – 26,23 %

2. PSD – 23,68 %

3. USR-PLUS – 20,51 %

4. PRO Romania – 7.01 %

5.UDMR – 6.07 %

6. PMP – 5.55 %

7. ALDE -4.24 %

La alegerile europarlamentare au participat un număr total de votanți de : 8.954.959, iar prezență la urne a fost de 49,02 %.

La referendum pe justiție au votat un număr total de 7.541.311, iar prezența a fost de  41,28 %.

Un rezultat provizoriu pentru referendum: 81% dintre votanţi au răspuns DA ambelor întrebări.