Klaus Iohannis: retragerea lui Cîrstoiu nu este un mare succes al coaliției

Getting your Trinity Audio player ready...

Președintele Klaus Iohannis a comentat din Coreea de Sud, despre situația complicată în care se află coaliția de guvernare din România, în urma deciziei de a retrage candidatura comună a lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei și de a opta pentru candidați separați. Această decizie vine în urma unor negocieri prelungite în coaliție, care s-au întins peste noapte.

Într-o declarație de presă, președintele a recunoscut că această schimbare de strategie „cert nu este un mare succes al coaliției”, exprimându-și rezerva față de impactul pe care această decizie îl poate avea asupra stabilității guvernului. Președintele Iohannis a subliniat importanța ca această situație să nu ducă la conflicte interne în coaliție, care ar putea afecta negativ activitatea guvernamentală.

„Important este ca această soluție de candidați separați pe București să nu ducă la niște lupte electorale în interiorul coaliției care pe urmă s-ar reflecta negativ asupra activității guvernului”, a declarat Klaus Iohannis, subliniind capacitatea partidelor de a separa alegerile locale de activitatea guvernamentală.

Președintele a reamintit că formarea acestei coaliții a fost încurajată de el personal, în contextul necesității unui guvern stabil, capabil să navigheze țara prin multiplele crize cu care s-a confruntat. „Obiectivul acestei coaliții a fost stabilitate și trecerea cu bine prin criză, obiectivul a fost atins, dar cred că mai are potențial această coaliție în viitor”, a adăugat Iohannis.

Cu toate acestea, președintele a recunoscut că perioada campaniilor electorale poate complica menținerea bunei înțelegeri în cadrul coaliției, într-un moment în care sunt necesare decizii rapide și eficiente pentru a răspunde provocărilor curente și viitoare ale României.