Statul român încearcă să recupereze banii încasați din chirii de familia Iohannis, dar procedura este „extrem de complicată”
Ministrul Finanțelor: Litigiul se va tranșa cel mai probabil în instanță
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat marți că procedura de recuperare a sumelor încasate din chirii de familia Iohannis pentru imobilul din Sibiu va fi una complicată și de lungă durată, având în vedere situația juridică a proprietății. Potrivit acestuia, statul va trebui să stabilească exact suma datorată și să decidă modul în care aceasta va fi recuperată.
„Ce vă pot asigura este că pe perioada mandatului meu o să fac tot posibilul ca interesele statului să fie reprezentate și apărate corect, onest, legal, cu maximă fermitate”, a declarat Tanczos Barna, potrivit news.ro.
Ministrul a explicat că problema se află într-un stadiu complicat, deoarece, deși există o sentință definitivă și irevocabilă care a anulat drepturile familiei Iohannis asupra imobilului, proprietatea este una cu un regim complex, iar statul trebuie mai întâi să-și înscrie oficial dreptul de proprietate înainte de a cere recuperarea banilor.
De ce este complicată procedura?
Tanczos Barna a detaliat pașii necesari pentru recuperarea banilor:
1. Clarificarea regimului de proprietate – Imobilul are mai mulți coproprietari, iar statul trebuie să finalizeze înscrierea dreptului său de proprietate la ANCPI și cadastru.
2. Stabilirea exactă a sumelor datorate – Se va calcula valoarea chiriilor încasate de familia Iohannis și perioada pentru care acestea trebuie returnate statului.
3. Acțiuni în instanță – În lipsa unei înțelegeri amiabile, procesul va ajunge, cel mai probabil, în justiție, unde se va stabili definitiv cum și când trebuie restituiți banii.
„Termenele nu le pot da eu, pentru că probabil vor fi termene date de instanțe, pentru că nu va fi o înțelegere amiabilă, și atunci vom ajunge iarăși în instanțe”, a precizat ministrul Finanțelor.
Sentința definitivă și implicațiile sale
Pe septembrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul Rodicăi Baştea, confirmând că statul român este proprietarul de drept al imobilului de pe strada Gheorghe Magheru 35 din Sibiu.
Litigiul a fost inițiat de Rodica Baştea, o prietenă a soților Iohannis din Miami, care a contestat o decizie din 2008, prin care statul român fusese declarat moștenitorul legal al imobilului. Între 1999 și 2008, casa fusese deținută de Ioan Baştea, soțul Rodicăi Baştea, de Georgeta Lăzurcă, soacra lui Klaus Iohannis, și de Carmen Iohannis, soția președintelui.
Investigațiile realizate de Rise Project și Centrul de Investigații Media au reconstituit istoricul proprietății, arătând că aceasta aparținuse inițial familiei Eliseu și Maria Ghenea (fostă Baştea), fiind naționalizată în anii ’60 de regimul comunist.
În 1999, Ioan Baştea, un strănepot al Mariei Ghenea, a obținut o decizie judecătorească prin care anula naționalizarea, devenind astfel proprietarul imobilului.
Tot în 1999, Klaus și Carmen Iohannis au cumpărat jumătate dintr-un alt imobil, situat pe strada Nicolae Bălcescu 29, de la Ioan Baştea, cu doar 3.200 de dolari. Spațiul a fost ulterior închiriat, generând aproape 1,3 milioane de lei (aproximativ 260.000 de euro) în următorii 17 ani, potrivit Rise Project.
Ce urmează?
Recuperarea sumelor încasate din chirii este acum responsabilitatea Ministerului Finanțelor, care trebuie să parcurgă pașii legali pentru a solicita banii. Având în vedere complexitatea situației, litigiul ar putea dura ani de zile, iar rezultatul depinde de deciziile instanțelor.
„Statul român va face tot posibilul, prin Ministerul Finanțelor, să recupereze ce are de recuperat și să clarifice situația imobilului respectiv”, a dat asigurări Tanczos Barna.
Rămâne de văzut dacă statul va reuși să își recupereze banii și cât de repede se va finaliza această procedură complicată.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.