La Bruxelles o nouă strategie privind lărgirea UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri noua sa strategie de extindere pe fondul diviziunilor profunde privind aderarea Macedoniei de Nord și Albaniei.

„Astăzi, colegiul [comisarilor] a adoptat o nouă metodologie pentru negocierile de aderare”, a declarat comisarul pentru vecinătate și extindere, Oliver Várhelyi, în cadrul unei conferințe de presă.

Franța a blocat deschiderea negocierilor cu Macedonia de Nord și Albania anul trecut, cerând un proces de extindere reversibil, cu un accent mai puternic asupra statului de drept. Olanda și Danemarca au împărtășit și ele rezervele Franței.

„Scopul propunerii de astăzi este de a restabili o perspectivă credibilă a UE pentru Balcanii de Vest”, a declarat Várhelyi.

„În timp ce consolidăm și îmbunătățim procesul, obiectivul rămâne aderarea și aderarea deplină la UE.”

Oficialul UE a declarat că noua metodologie se bazează pe patru principii: procesul de aderare ar trebui să fie „credibil”, „mai dinamic”, „ghidat de o direcție politică mai puternică” și „previzibil”.

Cu privire la primul principiu, Várhelyi a spus că țările din Balcanii de Vest trebuie să ofere mai mult credibilitate, în special în ceea ce privește statul de drept.

„Accentul asupra libertăților fundamentale va fi consolidat în continuare”, a spus Várhelyi.

Metodologia revizuită este doar una dintre cele trei piese ale noii strategii a Comisiei. Várhelyi a declarat că va fi urmată de deschiderea negocierilor cu Albania și Macedonia de Nord.

El și-a exprimat speranța că acestea vor începe „înaintea summitului din Balcanii de Vest”, care va avea loc la Zagreb în mai 2020.