Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către procurorii Secției Speciale

Fostului procuror-șef DNA Laura Codruța Kovesi i-au fost deschise două dosare de către procurorii Secției Speciale de anchetare a magistraților, cel referitor la aducerea în țară a lui Nicolae Popa și cel privindu-i pe procurorii DNA Ploiești. După mai bine de 7 ore de audieri, surse apropiate anchetei spun că fostul procuror-șef Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar și are interdicție de a părăsi țara.

Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție i-a deschis un prim dosar Laurei Codruța Kovesi în decembrie 2018, după ce fostul deputat Sebastian Ghiță a acuzat-o că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în țară Nicolae Popa din Indonezia, în 2011. Laura Codruța Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese condamnat definitiv la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI. În această cauză, fostul procuror-șef DNA este urmărit penal pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu. Procurorul de caz al acestei cauze este Adina Florea.

Pe 8 martie 2019, procurorii Secției de investigare a infracțiunilor din justiție au anunțat că Laura Codruța Kovesi este urmărită penal în cel de-al doilea dosar, pentru constituire de grup infracțional organizat și cinci infracțiuni de complicitate la represiune nedreaptă sub forma participației improprii.

Laura Codruța Kovesi a declarat că: „au fost prezentate poze cu mine falsificate, înregistrări cu mine falsificate (…) S-a făcut o expertiză tehnică prin care s-a văzut faptul că respectiva înregistrare era falsificată. Am văzut și poze trucate și filme trucate și înregistrări trucate”.