Legea anti-avort din Polonia face prima victimă – o femeie de 30 de ani

Controversa politică și tensiunile sociale generate de interzicerea avortului în Polonia se accentuează din nou după moartea unei femei însărcinate care ar fi putut fi salvată dacă avortul era încă legal, relatează Politico.

O femeie de 30 de ani a murit, în septembrie, la un spital din Pszcyna, în sudul Poloniei, ca urmare a legilor anti-avort impuse de puterea politică reacționar-conservatoare de la Varșovia – cazul a apărut în public abia acum.

Femeia a fost spitalizată în a 22-a săptămână a sarcinii, după survenirea prematură a amnioreei (ruperea lichidului amniotic). Atunci, medicii au confirmat că fătul avea defecte și că erau puține șanse ca sarcina să fie dusă la capăt, însă au refuzat să întrerupă sarcina pentru a salva viața femeii, pentru că noile legi anti-avort interzic avortul în aceste circumstanțe. Ulterior, fătul a murit în timpul tratamentului, iar femeia a făcut septicemie și a murit și ea la mai puțin de 24 de ore.

A trecut deja un an de când legislația anti-avort a fost adoptată în Polonia, iar ea prevede că avortul se poate face doar în cazurile de viol, incest sau când viața femeii este pusă în pericol, cu excepția cazurilor în care fătul suferă de defecte.

Vestea acestui deces vine într-o perioadă extrem de delicată politic în Polonia. Recent, o inițiativă cetățească promovată de o organizație anti-avort susține impunerea de pedepse aspre pentru avort și a fost acceptată de președinta parlamentului.

Propunerea prevede pedepse între cinci și 25 de ani și, în unele situații, închisoare pe viață pentru avort. Mai mult, noua propunere elimină și excepțiile care există în acest moment în lege.

Femeia trimisese mesaje familiei și prietenilor în perioada în care a fost internată, în care le spunea că doctorii au decis să aștepte înainte să acționeze, de teama că ar putea fi inculpați în cazul în care încearcă să salveze viața femeii printr-un avort.

Spitalul a transmis, ulterior, că „singurul factor” pe care medicii l-au avut în vedere au fost siguranța mamei și fătului și că decizia de a nu întrerupe sarcina „este o altă problemă” – „în acest moment ar trebui accentuat doar că deciziile medicale s-au luat cu respectarea prevederilor legale și standardelor de conduită care sunt în vigoare în Polonia”.