Legislația electorală europeană va fi reformată

Parlamentul European anunță că a demarat reforma Actului electoral al Uniunii Europene, încercând să transforme cele 27 de alegeri separate din prezent, cu normele lor divergente, într-un singur scrutin european.

  • 28 de eurodeputați suplimentari aleși pe liste valabile pentru întreg teritoriul Uniunii Europene, care trebuie să asigure o reprezentare geografică echilibrată
  • Votul prin corespondență trebuie facilitat, trebuie stabilit un prag electoral minim comun, iar persoanele cu vârsta de minimum 18 ani trebuie să aibă dreptul de a candida la alegeri
  • „Liste fermoar” sau cote pentru a asigura egalitatea de gen
  • Alegeri pe 9 mai în toate țările UE

Parlamentul European (PE) a adoptat marți un raport de inițiativă legislativă pentru a îmbunătăți regulile referitoare la alegerile europene. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 323 de voturi pentru, 262 împotrivă și 48 abțineri, iar rezoluția aferentă cu 331 de voturi pentru, 257 împotrivă și 52 abțineri, informează un comunicat al PE.

În temeiul sistemului propus de eurodeputați, fiecare alegător ar dispune de două voturi: unul pentru a alege deputați europeni în circumscripțiile naționale și unul pentru a alege deputați europeni într-o circumscripție la nivelul Uniunii Europene, cu 28 de locuri suplimentare. Pentru a asigura echilibrul geografic în cadrul listelor electorale, țările UE ar urma să fie împărțite în trei grupuri, în funcție de mărimea populației. Listele ar urma să fie completate cu candidați proveniți din aceste grupuri în mod proporțional. Listele de candidați la nivelul întregii Uniuni ar trebui transmise de entități electorale europene, cum ar fi coaliții de partide politice naționale și/sau asociații naționale de alegători sau partide politice europene.

Parlamentul European vrea de asemenea să combată inegalitatea de gen. În acest sens, PE observă că, „în ciuda unei îmbunătățiri generale în cadrul ultimelor alegeri, unele țări nu au avut nici măcar o singură femeie aleasă în Parlament”. Textul propune folosirea obligatorie a unor „liste-fermoar” (adică liste în care să alterneze candidații femei și bărbați) sau a unor cote, fără a încălca drepturile persoanelor non-binare.