Leonardo DiCaprio a postat pe Instagram fotografii de la Marșul Pădurilor din România

Lupta românilor față de tăierile ilegale de păduri a ajuns în atenția sute de mii de oameni, după ce actorul Leonardo DiCaprio a distribuit, pe contul său de Instagram, o postare a Greenpeace despre Marșul Pădurilor din România. Evenimentul a avut loc duminică în București și în mai multe orașe din țară.

„Peste 4.000 de oameni au mers aseară pe străzile Bucureștiului, cerând Ministerului Apelor Pădurilor din România să pună capăt exploatării ilegale și o protecție reală pentru ultimele păduri virgine din Europa. Proteste similare au avut loc în mai multe orașe din țară. În fiecare an, 38 de milioane de metri cubi de lemn dispar din pădurile României. Majoritatea copacilor sunt tăiați ilegal. Au avut loc, de asemenea, sute de atacuri asupra pădurarilor – doi dintre ei au fost uciși brutal, pentru că au protejat aceste păduri. Din Amazon până în România, atacurile împotriva apărătorilor pădurilor cresc. Trebuie să protejăm pădurile și pe oamenii care le apără”, transmitea Greenpeace în postarea de luni.

Postarea conține trei fotografii, realizate de fotograful Cătălin Georgescu: o imagine de ansamblu a protestatarilor din București, opt persoane costumate în animale și întinse pe șosea și o persoană costumată în urs, întinsă pe șosea, peste care este așezată o drujbă.

Postarea lui DiCaprio a primit peste 380.500 de like-uri și are peste 2.400 de comentarii. Pe lângă comentariile care îndemnau la acțiune, există și unele ale românilor care îi mulțumesc actorului american pentru implicare și pentru că atrage atenția asupra problemelor din România.

Declic, unul dintre organizatorii protestului, a postat pe Facebook o mulțumire pentru gestul lui Leonardo DiCaprio. Postarea a primit 2.500 de aprecieri și 600 de share-uri.

În București, Brașov, Iași, Cluj, dar și în Londra și Bruxelles, mii de români au participat duminică la marșuri și proteste pentru a cere protejarea pădurilor.

Participanții la marș au purtat pancarte cu mesaje precum „Codru-i frate cu românul, dar pentru unii mai soră e drujba”, Cântă drujba-n Bucovina, bate-o vina”, „Pădurile salvează clima”, „Toți pentru păduri”, „Codrule, codruțule, unde dispari tu, drăguțule?”, „Vrei aer condiționat, dar un copac ai plantat?”, „Vrem SUMAL, nu lemn ilegal”.

 Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanți dezgoliți, inundații dezastruoase, zone deșertificate, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme.

 Din raportul Tăierilor Ilegale din 2018, lansat zilele trecute de Greenpeace România, reiese că autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România.