Les Films de Cannes à Bucarest şi-a anunţat câştigătorii. Publicul a votat filmele „Distanţa dintre mine şi mine” şi „3 Faces”.

Duminică seara au fost desemnaţi câştigătorii Les Films de Cannes à Bucarest. Timp de 10 zile, festivalul a adus pe marile ecrane, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, CINETic şi Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, în proiecţii cu săli pline, filme premiate la Cannes, avanpremiere româneşti, retrospective de autor, Focus Mexic şi proiecţii speciale.

La gala de închidere a celei de-a noua ediţii a Les Films de Cannes a Bucarest, fondatorul festivalului, regizorul Cristian Mungiu, a anunţat pe scenă premiile ediţiei. Câştigătorul competiţiei Filminute, din cele 25 de filme selectate, este Roman Sinitsyn din Rusia, pentru filmul ONE.

Câştigătorii secţiunii Une minute de vie, une minute de cinema – filme de un minut realizate de liceeni din trei licee bucureştene: Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” – sunt: Șnițel, Parizer – echipa formată din Matei Reu, David Mitran, Matei Cotimanis, Rutina / Break Free – echipa formată din: Arina Ciocan, Vlad Cojocaru, Iris Păun şi Yala – Matei Bumbuţ.

Juriul Une minute de vie, une minute de cinema şi Filminute a fost format din: Olivier Dô Hùu, sound designer şi mixeur francez cu experienţă de peste 25 de ani în cinema, Ludmila Cvikova, curator de film independent şi consultant de scenariu, de finanţare şi de strategii festivaliere, Mina Dos Santos, ofiţer de presă al FILAF – Festival International du Livre d’Art et du Film din Perpignan (Franţa).

Câştigătorul celei de-a treia ediţii a secţiunii Work in Progress organizată de festival este Marius Olteanu, cu filmul Monsters. Premiul în valoare de 5000 de euro a fost oferit de Orange România şi înmânat pe scenă de dl Yves Martin – Chief Marketing Officer al Orange România.

Filmul câştigător al premiului publicului din secţiunea Aide à la distribution este 3 Faces, de regizorul iranian Jafar Panahi. Filmul va avea parte de un sprijin de distribuţie în valoare de 2500 de euro, oferit de Asociaţia Cinemascop.

Premiul a fost anunţat de dna Hélène Roos –Director al Institutului Francez din România şi de Ioana Dragomirescu – Responsabil program Cinema Elvire Popesco. Cătălin Anchidin, Ilinca Belciu, Bogdan Ficeac şi Cristian Mungiu, la Gala de închidere a festivalului Filmul câştigător al premiului publicului din secţiunea Avanpremiere româneşti ale toamnei este Distanţa dintre mine şi mine, de Mona Nicoară şi Dana Bunescu. Dl Bogdan Ficeac, Directorul General Dacin Sara, a prezentat premiul în valoare de 5000 de euro, oferit de Societatea de Gestiune Colectivă Dacin Sara, Asociaţia Cinemascop şi Agenţia PiArt Vision. Premiul a fost ridicat de distribuitorii Cătălin Anchidin şi Ilinca Belciu (Rollercoaster PR).

În cadrul programului Managing Talents, cinci actori români au fost selecţionaţi să participe în programul festivalului Kilkenny Subtitle Film Festival, unde vor întâlni peste 80 de agenţi de casting din întreaga lume. Este vorba despre: Bogdan Iancu, Alina Şerban, Adrian Titieni, Cristina Flutur şi Vlad Ivanov.

Les Films de Cannes à Bucarest a primit un premiu de la Fundaţia 9 pentru organizarea Omagiului Lucian Pintilie. Premiul a fost înmânat pe scenă de dna Corina Şuteu, membră a consiliului director al Fundaţiei 9 şi de dna Anca Drăgoi, director executiv al Fundaţiei 9.

Seara s-a terminat cu proiecţia în premieră a filmului Sunset, de László Nemes (Oscar pentru cel mai bun film străin pentru Son of Saul, 2016). Regizorul a intrat pe skype la începutul proiecţiei pentru un scurt dialog cu publicul.