Licitația pentru primii 5 kilometri din autostrada București-Brașov aproape de lansare

Autostrada Comarnic

Noua variantă de cost pentru Autostrada Ploiești -Brașov (110 km.) este de 4 miliarde de Euro, iar licitația pentru proiectarea și execuția primilor 5 kilometri ai Autostrăzii Ploiești-Brașov este aproape de lansare, a anunțat directorul general interimar al Companiei Naționale pentru Investiții Rutiere (CNIR), Cătălin Urtoi. Studiul de fezabilitate pe care îl face Consitrans pentru Tronsonul Cristian-Codlea (jud. Brașov) este aproape finalizat, a explicat Urtoi la B1TV.

,,Ministerul Transporturilor a cerut o reevaluare a traseului pe o valoare mult mai mică. De la o viteză de 120/140 km/h. a scăzut la 80 km/h. ceea ce va reduce costurile. Teoretic acum costă undeva la 4 miliarde de Euro. Deja s-a depus o nouă evaluare la CNIAR și urmează să se ia o decizie în acest sens….Este un contract cu o durată totală de 46 de luni. Nu știm traseul, nu știm valoarea finală, noi nu am depășit faza AMC-urilor (n.r analiza multicriterială) adică a traseului. Vom ști cât costă după ce facem și exproprierile. Eu vă spun că, în acest moment, lucrurile sunt tratate foarte serios pe acest proiect Ploiești-Comarnic-Brașov. Deja se dorește să se dea drumul la o licitație pentru execuție și proiectare, pe primii 5 kilometri dinspre Brașov. Chiar astăzi am discutat, primii 5 kilometri care se doresc a intra în licitație și vor fi în zona Brașovului. E un drum drept, se intră cu un Acord de Mediu mai vechi, terminat, Studiul de Fezabilitate de la Consitrans este aproape finalizat, în câteva zile va fi depus pentru a fi aprobat. E vorba despre Cristian -Codlea. Licitația va fi gestionată de CNAIR.”

Un tronson din județul Brașov, în zona Ghimbav – Cristian, care face parte din proiectul Autostrăzii Ploiești – Brașov va fi scos la licitație pentru execuție până la sfârșitul anului, spunea luna trecută ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Va fi primul lot lansat în licitație din traseul A3 Ploiești – Brașov după ce în 2020 s-a deschis lotul Râșnov – Cristian de 6 kilometri lungime. Tronsonul de doar câțiva kilometri pe care l-a menționat ministrul Grindeanu va face practic legătura între nodul rutier de la Ghimbav al Autostrăzii Brașov – Făgăraș (contract de proiectare cu Search prelungit pentru 2024) și Centura Râșnov (Autostrada Râșnov – Cristian de 6,3 km).

În replică, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă a spus că proiectul Autostrăzii Ploiești – Brașov este blocat la doar 5% după un an și jumătate de mandat al ministrului Sorin Grindeanu. Contractul pentru proiectarea la cheie (studiu de fezabilitate, proiect tehnic) a fost semnat la începutul anului 2021 cu Consitrans și are termen de 30 de luni pentru Studiul de Fezabilitate și 6 luni pentru Proiect Tehnic, deci în septembrie trebuie predat SF-ul, ordinul de proiectare fiind dat în martie 2021.