Liderii PSD și PNL au decis să pună în aplicare rotativa guvernamentală

3cf43cf5 966f 466b 870d 7f1ae8e270bd

După intervenția lui Klaus Iohannis, liderii PSD și PNL au decis să pună în aplicare calendarul pentru schimbul de putere în Guvern. HotNews.ro a relatat în urmă cu o zi că președintele le-a cerut lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să ia o decizie în privința rotativei guvernamentale.

Potrivit surselor HotNews.ro, conducerile PSD, PNL și UDMR au convocat ședințe cu liderii din teritoriu pe parcursul week-endului. Neoficial, au început deja negocierile pentru portofoliile din ministere. Până luni trebuie încheiate negocierile urmând ca la începutul săptămânii, Nicolae Ciucă să-și depună mandatul”, au explicat sursele citate.

De altfel, liderii UDMR urmează să se întâlnească în cursul zilei de vineri iar social democrații și liberalii se reunesc în ședințe separate duminică. 

La masa negocierilor dintre cele trei partide se află trei scenarii. Primul scenariu pleacă de la respectarea protocolului semnat în 2021 dintre PSD și PNL, potrivit căruia social democrații preiau funcția de premier și dau liberalilor ministerele Transporturilor și Finanțelor. 

Respectarea protocolului ar veni la pachet cu modificarea structurii Guvernului. Mai exact, reducerea ministerelor de la 20 la 18 și înființarea unui nou post de vicepremier.

Al doilea scenariu ar fi ca după desemnarea premierului de către Klaus Iohannis , Marcel Ciolacu să demareze negocierile pentru formarea noului Guvern. Miza acestui scenariu este degrevarea lui Nicolae Ciucă de responsabilitatea negocierii portofoliilor din viitorul Guvern. 

Un alt treilea scenariu este împărțirea portofoliilor din Guvern între PSD și PNL, fără UDMR la masa negocierilor. 

Potrivit surselor HotNews.ro, președintele Klaus Iohannis le-a transmis miercuri liderilor Coaliției să găsească o soluție astfel încât până la sfîrșitul lunii iunie să avem un guvern funcțional.