Liviu Dragnea anunță un nou partid

Liviu Dragnea

Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, eliberat condiționat pe 15 iunie din Penitenciarul Rahova, în urma deciziei Tribunalului Giurgiu, a anunțat duminică seara, la Realitatea Plus, că a fost înființat un nou partid, Alianța pentru Patrie. Dragnea a subliniat că partidul nu-i aparține și că a fost înființat de „patru oameni obișnuiți”, la inițiativa lui Codrin Ștefănescu.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pe 27 mai 2019 în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman la 3 ani și 6 luni de închisoare.

Nu este pentru prima dată când foști membri PSD au astfel de inițiative, însă majoritatea au eșuat. Printre ei se numără fostul premier Victor Ponta, fostul lider PSD Mircea Geoană, fostul ministrul al Apărării, Gabriel Oprea și fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie.

Vă prezentăm mai jos lista completă:

Victor Ponta. A intrat în politică în 2001 la invitația lui Adrian Năstase, căruia i-a fost asistent la catedra de Drept Internațional Public, ulterior numindu-l n funcția de șef al Corpului de Control al Guvernului.

În urma căderii Guvernului Ungureanu, ca rezultat al adoptării moțiunii de cenzură propusă de Uniunea Social-Liberală (USL), în luna mai 2012, Victor Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României.

În 2014 și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2 noiembrie. A pierdut în al doilea tur de scrutin în fața candidatului PNL, Klaus Iohannis.

Pe 4 noiembrie 2015, Ponta a demisionat din funcția de premier în urma protestelor generate de tragedia de la Colectiv și a scandalurilor din interiorul coaliției de guvernare.

De asemenea, tot în 2015 a demisionat din funcția de președinte al PSD, în urma anchetei DNA pornite în dosarul Turceni-Rovinari, dosar în care, ulterior, în mai 2018, a fost de achitat în primă instanță.

Victor Ponta a fondat partidul PRO România pe 29 mai 2017, alături de fostul co-președinte ALDE Daniel Constantin și fostul prim-ministru interimar Sorin Cîmpeanu, actual ministrul al Educației.