Ludovic Orban: Azi va fi declarată starea de alertă

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, că astăzi va fi declarată starea de alertă. Premierul a precizat că în ședință va fi adoptată o Ordonanță de Urgență prin care se pune șef al Comitetului Special pentru Situații de Urgență. Declararea stării de alertă se va face în baza OUG 21 și nu în baza legii adoptate ieri de Parlament, care intră în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare. Conform unei decizii a CCR, în baza Ordonanței de Urgență nu se pot restrânge drepturi și libertăți. 

„Astăzi CNSSU va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de conroavirus. Tot astăzi, CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Acestea vor avea caracter de obligativitatea și ele vor fi stabilite în baza OUG 21 care stabilește starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față provocării generate de această epidemie”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a precizat că măsurile pe care le vor lua astăzi trebuie să țină cont de decizia CCR de ieri. Judecătorii Curții au stabilit că OUG 21/2004 privind starea de alertă nu poate restrânge drepturi și libertăți. Asta înseamnă cu nu poate fi îngrădit, de exemplu, dreptul la liberă circulație. Orban le-a cerut însă miniștrilor să emită toate normele de sănătate necesare pentru reînceperea activității, pentru funcționarea hotelurilor, a saloanelor și a cabinetelor stomatologice, precum și pentru folosirea măștilor de protecție de către populație.