Lumea se confruntă acum cu de două ori mai multe zile cu temperaturi de peste 50 de grade Celsius

Numărul zilelor extrem de calde din fiecare an când temperatura atinge pragul de 50 de grade Celsius sau poate chiar mai mult s-a dublat începând cu anii ‘80. În prezent, aceste fenomene meteorologice extreme s-au multiplicat în mai multe zone ale lumii decât înainte, ceea ce sugerează provocări fără precedent pentru sănătatea umană și pentru modul în care trăim, după cum constată o analiză BBC News.

Din 1980 și până în prezent, numărul zilelor în care s-au înregistrat temperaturi de peste 50 de grade celsius a crescut în fiecare deceniu. În medie, între 1980 și 2009, temperaturile au trecut de 50 de grade Celsius aproximativ 14 zile pe an.

Ulterior, numărul zilelor în care s-au înregistrat temperaturi de peste 50 de grade Celsius a crescut la 26 de zile pe an între 2010 și 2019. În aceeași perioadă, temperaturile de peste 45 de grade Celsius au fost înregistrate în medie încă două săptămâni pe an, separat de măsurătorile pentru temperaturile care au ajuns la 50 de grade Celsius.

„Creșterea poate fi atribuită 100% arderii combustibililor fosili”, a transmis dr. Friederike Otto, director asociat al Institutului de schimbare a mediului din cadrul Universității Oxford.