Mădălina Pașol va interpreta în primă audiție compoziții muzicale clasice, semnate de compozitorul Dan Popescu

Duminică, pianista Mădălina Pașol va urca pe scena Teatrului Naţional București pentru a interpreta în primă audiție un recital format din 10 compoziții muzicale clasice, semnate de compozitorul Dan Popescu.

Piesele selectate în concertul ”Portret” reprezintă o selecţie din creația de început, extrase din ciclurile de ”Nocturne” și ”Preludii”, care însumează 24 de compoziţii.

Concertul ”Portret” va fi însotit de lansarea primului album, format dintr-o colecţie de 6 opere, album ce poartă un nume reprezentativ pentru descoperirea acestei noi vocaţii și anume “Revelation”.

Compozitorul Dan Popescu și pianista Mădălina Pașol au lucrat împreună pentru înregistrarea acestui album.

Concertul Portret este momentul adevărului – confruntarea cu un public mai larg și cu reacţia audientei la compoziţiile mele. Desi creaţia mea nu are motive ulterioare sau comerciale, cred ca pentru orice artist, daca îmi permit să ma consider asa, reacţia și eventual aprecierea publicului este esenţială în evoluţia viitoare. Albumul cu piese selectate din concert este și acesta o premieră pentru mine și, în plus fată de experienta din studioul de înregistrare sau a producţiei unui album, a vedea rodul propriei creaţii transpus într-un produs final rezonează atât cu compozitorul cat și cu omul de afaceri din mine”, declară Dan Popescu.

Dan Popescu și-a început studiile de pian în cadrul Scolii de Muzică nr. 5. din București, sub îndrumarea Profesorului Compozitor, Liviu Dandara. Pasiunea pentru acest instrument a descoperit-o mai tarziu, alături de Profesorul Dumitrescu. După mai bine de 40 de ani, acesta își începe cariera de compozitor la cel mai frumos îndemn, cel al fiicei sale.

Iniţial, exemplul mi-a fost dat de fiica mea, care a creat în mod neasteptat o prima compoziţie dedicată… mie, un moment foarte emoţionant. De multe ori, mă așez în faţa pianului, pornesc într-o direcţie și descopăr o fraza sau un crampei de masura – de acolo poate porni o intreaga melodie. De cele mai multe ori însă, rafinarea unei piese este o căutare de-a lungul mai multor luni, o muncă, un obiectiv de a parcurge anumite fraze, direcţii armonice sau linii melodice. Dar întotdeauna, inspirația vine chiar de la instrumentul la care compun – pianul”, mărturisește compozitorul.

Mădălina Pașol, un nume sonor atât în România cât și în străinătate, are numeroase premii la activ și o activitate ca pianist concertist pe scenele importante din Europa și Asia, fiind invitată ca jurat al concursurilor de pian naționale și internaționale.

În Germania, Mădălina Pașol se remarcă prin colaborarea cu Filarmonica din Berlin sau Orchestra Operei Comice din Berlin, iar concursuri precum ARD Munich și înregistrările pentru Deutschland Radio și RBB Kulturradio Germania demonstrează abilitățile pianistei.

Compozitorul Dan Popescu este imaginea omului modern, dornic de exprimare, care prin căutările sale de a descoperi valorile vieţii ajunge sa dea importanta cuvenită pasiunii pentru compoziție, creația sa fiind interesantă atât pentru ascultători cât și pentru interpreţi”, a declarat pianista Mădălina Pașol.

Concertul Portret nu este deschis publicului larg, accesul fiind doar pe bază de invitație.