MAI a publicat proiectul OUG pentru accelerarea analizelor toxicologice

Getting your Trinity Audio player ready...

Ministerul Afacerilor Interne a publicat recent un proiect de ordonanță de urgență menit să accelereze procesul de analiză toxicologică pentru șoferii suspectați de consumul de substanțe psihoactive sau alcool. Noua măsură prevede că rezultatele analizelor toxicologice trebuie comunicate în termen de 72 de ore de la recoltarea mostrelor biologice, facilitând astfel restituirea rapidă a permiselor de conducere în cazul în care rezultatele sunt negative.

Potrivit notei de fundamentare, emiterea acestei ordonanțe a fost determinată de necesitatea protejării vieții și integrității participanților la trafic, precum și de nevoia de a clarifica rapid situația șoferilor suspectați de consum de substanțe interzise. În lipsa unei reglementări clare și rapide, există riscul unor întârzieri nejustificate în procesul de restituire a permiselor de conducere, ceea ce poate duce la pierderea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

Documentul de fundamentare subliniază că unul dintre principalele motive pentru emiterea ordonanței este situația actuală în care timpii de așteptare pentru obținerea rezultatelor analizelor sunt neuniformi la nivel național. Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din București gestionează aproximativ două treimi din solicitări, ceea ce rezultă în timpi de răspuns mai mari decât media națională.

Noua ordonanță stipulează că instituțiile de medicină legală trebuie să finalizeze analizele toxicologice și să comunice rezultatele structurilor de poliție în maximum 72 de ore de la recoltarea mostrelor biologice. Aceasta se aplică în cazul șoferilor care refuză sau nu pot să se supună testării pe teren sau celor testați cu mijloace tehnice certificate care indică prezența substanțelor psihoactive.

Principalele obiective ale ordonanței sunt:
– Protejarea vieții și integrității participanților la trafic: Asigurarea unui proces rapid și eficient pentru identificarea șoferilor care consumă substanțe interzise.
– Restituirea rapidă a permiselor de conducere: Evitarea întârzierilor nejustificate în procesul de restituire a permiselor de conducere pentru șoferii cu rezultate negative la analize.
– Uniformizarea timpilor de așteptare: Reducerea disparităților între timpii de răspuns la nivel național și îmbunătățirea eficienței Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.

Implementarea acestei ordonanțe de urgență va avea un impact semnificativ asupra modului în care sunt gestionate cazurile de consum de substanțe psihoactive în rândul șoferilor. Prin reducerea timpilor de așteptare pentru rezultatele analizelor toxicologice, autoritățile speră să crească eficiența procesului de justiție și să asigure un grad mai mare de siguranță pe drumurile publice.