Maia Morgenstern, după o replică antisemită rostită la o întrunire pentru directori de teatre: „Sunt rănită. Tremur”

Maia Morgenstern acuză că la o întrunire pentru directori de teatre și instituții publice de cultură, sub genericul „Vocea teatrului licean bucureștean”, a fost rostită o replică antisemită.

„Și iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jid…” – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea…”, a scris actrița pe Facebook.

Șefa Teatrului Evreiesc din București mai spune, în postarea sa, că, deși a atras atenția, replica a venit relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…”.

Maia Morgenstern termină postarea spunând că nu acceptă așa ceva și că se simte rănită, mai ales că replica antisemită a venit din partea unor oameni de cultură iar nimeni nu a părut să fie deranjat.

Postarea integrală a Maiei Morgenstern:

„Sunt felul de om care reacționează post traumatic. Ce-o mai fi însemnând și asta.
Ce vreau să spun este că paralizez în momentul șocului. O fi bine, o fi rău… cine mai știe?
Concret, am fost invitată oficial la o întrunire pentru directori de teatre și instituții publice de cultură, sub genericul „Vocea teatrului licean bucureștean”.
Lucru mare, oficiali. Chestiuni importante la ordinea zilei.
Ajung cu câteva minute mai devreme.
Directori, consilieri, reprezentanți: autoritățile.
Pășesc zâmbitoare către colegii mai mari, să-i salut, să le dau binețe.
Și iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jid…” – ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea…
Am încremenit. Ce-ați spus?
Răspunsul a venit promt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă…”
Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunță oameni de cultură. Nu când este pronunțat într-un cadru oficial.
Și nimeni n-a părut deranjat.
În afară de mine, căci am ajuns, normal, să mă simt eu deplasată că m-a lovit o scîrbă fără margini.
Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită.
Tremur.”

După acest eveniment, mai mulți colegi și oameni de cultură și-au arătat solidaritatea față de Maia Morgenstern.

Regizorul Victor Ioan Frunză şi-a arătat solidaritatea şi a scris: „Doamna Maia Morgenstern a fost azi victima unei ofense rasiste inacceptabile. Îi transmit artistei solidaritatea mea şi compasiunea mea afectuoasă şi vă îndemn şi pe voi să faceţi la fel. E mare nevoie!”.

Marius Manole a adăugat: „Sunt alături. Nu am toleranţă pentru nicio formă de rasism”.

Oana Pellea: „Subscriu din toată inima! Orice atitudine rasistă, orice jignire rasistă, orice manifestare rasistă este absolut de neacceptat şi de condamnat!”.

Regizorul Laurenţiu Damian: „Maia! De ce nu îţi aminteşti tu replica lui Pintilie din Clopotele…:deschide ochii, inchide ochii, nu le răspunde, lasă-i să moară proşti!!”.

„Şi de asta vă iubesc. Pentru cum sunteţi, pentru cum v-ar plăcea să fie lumea, pentru tot ceea ce ne cereţi prin mărturisirile pe care le faceţi public. Mai e puţin până când şi o crimă va fi încadrată la “glumă”. O naţie de laşi şi bădărani. În loc să spui public “îmi pare rău”, “iertare” te scoţi cu “a fost o glumă”. Singura soluţie e cea pe care o faceţi. Să nu lăsaţi în tăcere”, a scris Chris-Simion Mercurian.