Maya Plisetskaia a murit

Legendara balerină rusă Maya Plisetskaia, una dintre cele mai importante dansatoare şi coregrafe din toate timpurile, a murit sâmbătă, la vârsta de 89 de ani, potrivit unui anunţ făcut de directorul general al Teatrului Balşoi, Vladimir Ourin.

Maya Plisetskaia a murit în Germania, în urma unui atac de cord.

Maya Plisetskaia  s-a născut pe 20 noiembrie 1925, la Moscova şi a a fost considerată una dintre cele mai importante balerine ale secolului al 20-lea.

A făcut parte dintr-o proeminentă familie de artişti ruşi cu origini evreieşti. Tatăl său, fost inginer și diplomat, a fost executat în 1938 in timpul marii epurări Staliniste, iar mama sa, de profesie actriţă, a fost acuzată de trădare şi trimisă într-un lagăr din Kazahstan.

S-a alăturat Teatrului Balşoi în 1943, la vârsta de 18 ani, şi a devenit unul din starurile acestei instituţii de spectacole.

Maya Plisetskaia a fost apreciată atât datorită tehnicii sale desăvârşite şi interpretării dramatice, cât şi pentru faptul că spectacolele sale au sfidat convenţiile sovietice.

A cunoscut faima internaţională după ce interdicţia sa de a călători a fost ridicată chiar de către Nikita Hruşciov, în 1959, cu un an înainte ca Pliseţkaia să devină prim-balerínă a Teatrului Balşoi.

Maya Plisetskaia a dansat timp de peste cinci decenii, retrăgându-se din activitate abia în 1990.