Marcel Ciolacu: Amendamentele la pensiile speciale vor fi trecute prin Parlament în următoarele două săptămâni

Getting your Trinity Audio player ready...

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat sâmbătă că intenționează ca în următoarele două săptămâni să fie trecute prin Parlament amendamentele la legea pensiilor speciale. Această mișcare vine în contextul în care se dorește rezolvarea Cererii de plată III din PNRR.

În cadrul unei declarații, Ciolacu a menționat că dorește să introducă amendamentele în Senat și în Camera Deputaților în săptămâna următoare. Premierul a discutat deja această temă cu președintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaților, Adrian Solomon, dar și cu liderii de grup și cu președintele Camerei. Scopul este de a vedea dacă legea va fi din nou atacată de Înalta Curte, astfel încât să se poată închide cererea de plată numărul trei.

Contextul acestei decizii este legat de decizia Curții Constituționale din 7 august, care a admis parțial sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) privind pensiile speciale. Astfel, legea urmează să fie modificată din nou de către Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR. Printre aspectele subliniate de judecătorii Curții se numără faptul că nu pot fi făcute modificări ale elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat.

Marcel Ciolacu a subliniat că nu există „nicio dovadă materială sau interceptare care să îl incrimineze” și a exprimat speranța că aceste amendamente vor clarifica situația și vor închide cererea de plată numărul trei.