Marcel Ciolacu amenință Austria cu justiția europeană

Într-un interviu acordat publicației Der Standard, premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că are în plan să acționeze în judecată Austria și să solicite despăgubiri la Curtea Europeană de Justiție, în cazul în care guvernul austriac va persista în blocarea aderării României la spațiul Schengen.

România este ameninţată şi provocată de războiul Rusiei. Premierul român Ciolacu vrea ca UE să nu mai cumpere deloc gaze din Rusia. El vrea să se adreseze justiţiei în ceea ce priveşte veto-ul austriac la aderarea la Schengen, a declarat premierul pentru DER STANDARD într-un interviu acordat la Bucureşti. Potrivit calculelor, pagubele provocate României de blocada austriacă se ridică la cel puţin două procente din produsul intern brut, adică la câteva miliarde de euro. Nu se poate pretinde securitate la nivel european şi „în acelaşi timp să i se refuze României un drept fundamental, cum este aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu. El este de acord în principiu că Austria plăteşte Rusiei „bani pătaţi cu sânge”, după cum s-a exprimat recent şeful Reprezentanţei UE în Austria, Martin Selmayr, declanşând un val de indignare. România şi-a învăţat lecţia cu mult timp în urmă şi, prin urmare, este independentă de gazul rusesc.

STANDARDCe strategie aveţi pentru a-l convinge pe cancelarul austriac să renunţe la veto-ul împotriva aderării la Schengen?

Ciolacu: Cancelarul Karl Nehammer ne-a informat cu doar câteva zile înainte de reuniunea Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei româneşti. Ceea ce nu pot să accept este nici explicaţia că veto-ul Schengen are legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de Preşedinte al Consiliului UE, susţine acum aderarea României la spaţiul Schengen şi se va asigura că această chestiune va fi repusă pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie, la Consiliul UE al miniştrilor de interne. Toate celelalte state – cu excepţia Austriei – susţin, de asemenea, aderarea României. De asemenea, nu este adevărat ceea ce spune Nehammer, şi anume că există o creştere a migraţiei prin România. Am introdus şi noi controale comune la frontieră cu Serbia pentru a scoate această problemă din discuţie. Cu toate acestea, dacă cancelarul Nehammer îşi va exercita din nou, în mod nejustificat, dreptul de veto, eu, în calitate de prim-ministru, voi fi nevoit să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiţie pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare.