Marcel Ciolacu: societatea românească nu este pregătită pentru parteneriatul civil între persoane de același sex

Premierul României, Marcel Ciolacu, a exprimat recent opinia că societatea românească nu este încă pregătită pentru a accepta parteneriatul civil între persoane de același sex. Această declarație vine în urma unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care cere României să adopte măsuri pentru protecția și recunoașterea legală a cuplurilor de același sex.

Ciolacu, vorbind din perspectiva unui prim-ministru, a menționat: „Nu sunt un om obtuz, am prieteni care sunt în relații cu persoane de același sex”. Cu toate acestea, el consideră că această problemă nu reprezintă o prioritate și subliniază că România nu este pregătită pentru a face față acestei situații.

Ministra de Externe, Luminița Odobescu, a cerut Guvernului să elaboreze un punct de vedere oficial până pe 28 noiembrie, în contextul în care România trebuie să prezinte Comitetului miniștrilor măsurile adoptate sau propunerile avute în vedere, după decizia CEDO, până pe 25 martie.

În mai, CEDO a pronunțat o hotărâre definitivă care cere României să adopte măsuri urgente pentru asigurarea protecției și recunoașterii legale a tuturor familiilor, inclusiv a celor formate din persoane de același sex.

Președintele AUR, George Simion, a anunțat inițierea demersurilor pentru două referendumuri importante, unul pentru familia dintre un bărbat și o femeie și altul pentru introducerea în Constituție a plăților numerar.

Patriarhia Română, după decizia CEDO din 22 mai, a transmis o reacție cu privire la parteneriatul civil, considerându-l o subminare a responsabilității integrale a celor doi soți și o legalizare a concubinajului. În octombrie 2018, un referendum pentru modificarea Constituției României, susținut de Biserica Ortodoxă Română și inițiat de Coaliția pentru Familie, nu a atins pragul necesar validării.