Marcel Vela: Acordul MAI-BOR a fost modificat

Acordul încheiat de Ministerul de Interne cu Biserica Ortodoxă a fost modificat. Oamenii nu vor putea lua parte la slujbe nici în incinta, nici în afara bisericilor, pâinea sfințită va fi împărțită de voluntari ai bisericii, și nu de polițiști, așa cum era inițial, în timp ce Lumina va fi distribuită în noaptea de Înviere tot de clerici și voluntari „în pragul casei sau la fereastră, fără ca oamenii să iasă în stradă”. Anunțul a fost făcut miercuri seară de către ministrul de Interne, Marcel Vela, după ce acordul inițial a stârnit controverse în spațiul public, inclusiv șeful statului cerând revenirea asupra acestuia.

 
RADIO CLASIC transmite principalele declarații facute de Marcel Vela:
 

Am avut o nouă discuție cu Prea Fericitul Patriarh Daniel și am ajuns la un nou acord. Având în vedere estimările recente ale specialiștilor privind extinderea epidemiei, acordul din 14 aprilie MAI-BOR se modifică astfel:

  • Slujbele din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumării BOR și a ordonanțelor militare, fără participarea credincioșilor în incinta sau în afara bisericilor
  • Pâinea sfințită va fi distribuită la domiciliul credincioșilor de către personal clerical și voluntari ai bisericii, vineri și sâmbătă, între 8-17 și în prima zi de Paște
  • Credincioșii vor primi Paștile sau Sfânta lumină din pragul casei, fără a ieși în stradă
  • În spitalele fără preot și în centrele sociale și de carantină Lumina va fi distribuită de cadre ale MAI.

Reamintim că marți seară, ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat că românii vor putea merge la biserică în zilele de vineri și sâmbătă pentru a primi „pâinea binecuvântată”, în timp ce lumina de Înviere va fi distribuită oamenilor de către polițiști, jandarmi și voluntari.
 
Decizia a stârnit controverse în spațiul public, iar miercuri la prânz președintele a cerut Guvernului să revină asupra acordului, spunând că nu este momentul pentru relaxare în acest moment.