Mari compozitori, mari interpreți: Daniel Barenboim

Miercuri, 8 ianuarie, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să-l ascultați pe Daniel Barenboim interpretând „Sonata No. 8 in C minor, Op. 13” – „Pathétique”, de Beethoven.

Născut la Buenos Aires, petrecându-şi apoi tinereţea şi formându-se în Israel, Barenboim este astăzi un muzician nelipsit de pe marile scene ale lumii. El nu s-a evidenţiat doar prin remarcabilul său talent muzical, dar şi prin angajamentul politic de care a dat şi continuă să dea dovadă mai ales în ce priveşte reconcilierea israeliano-palestiniană. Împreună cu palestinianul Edward Said, profesor de literatură comparată, Barenboim a înfiinţat în 1999 orchestra „West-Eastern-Divan”, alcătuită din tineri muzicieni din Israel, Palestina, Egipt, Siria, Iordania şi Liban. În vara anului 2005 această orchestră a susţinut un concert la Ramallah, transmis live în întreaga lume.

Pentru meritele sale în pacificarea regiunii de criză din Orientul Apropiat – prin intermediul muzicii, Barenboim a fost distins cu mai multe premii internaţionale, între care medalia Buber-Rosenzweig. În 2002 i s-a decernat alături de Edward Said premiul Prinţul de Asturia.

Daniel Barenboim rămâne totuşi înainte de toate un mare muzician. Născut în 1942 în Argentina din părinţi evrei ruşi, ambii profesori de pian, Barenboim s-a dedicat cu mare succes de foarte timpuriu pianului, începând mai târziu şi o frumoasă carieră de dirijor. De la debutul său ca dirijor al orchestrei filarmonice londoneze, în 1967, a condus mai toate marile ansamble ale lumii. În 1991 a preluat conducerea Chicago Symphony Orchestra, iar în anul 1992 a fost numit director artistic şi director general muzical al Operei de stat „Unter den Linden” din Berlin.

Emisiunea „Mari interpreți/Mari Compozitori” se difuzează de luni până joi, de la ora 13:00 (în reluare de la ora 22), ascultătorii Radio Clasic având ocazia de a se bucura de cele mai recente și apreciate interpretări din lumea muzicii clasice.