Mari interpreți/Mari Compozitori: Cvartetul „Voces”

În următoarele zile, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să ascultați Cvartetul Voces interpretând Integrala Cvartelor de L. Beethoven, cu prilejul celor 250 de ani de la naşterea compozitorului german.

Cea mai importantă formaţie românească de cvartet, “Voces”, şi-a început activitatea acum patru decenii, în 1973. Alcătuită din absolvenţi ai Conservatorului “George Enescu” din Iaşi, formaţia s-a impus imediat prin valoarea sa potenţială, desăvârşită prin studii de specializare în ţară cu W.G.Berger şi peste hotare la cursuri de măiestrie în Israel, Italia, Ungaria, Germania, şi cu Cvartetul Amadeus-Londra. Premii prestigioase îi confirmă valoarea în ascensiunea spre o notorietate internaţională: Colmar-Franţa (1974), Bordeaux-Franţa (1976)”Karl Klinger”Hanovra-Germania (1979). Un repertoriu deosebit de vast reuneşte integrale clasice, romantice, opusuri româneşti şi universale ale compozitorilor secolului XX şi muzici recente de cea mai elevată calitate.

Cvartetul “Voces” este adesea prezent în mari turnee sau la festivalurile de la Bratislava, Torino, Siena, Salzburg, Salonic, Istanbul, Bucureşti, Bayreuth etc. Făcând parte din sistemul naţional al formaţiilor Societăţii Române de Radiodifuziune, Cvartetul susţine stagiuni permanente la Bucureşti, efectuează înregistrări radio şi de disc (Electrecord, Marco-Polo, EMI-Electrola). Alcătuit din Bujor Prelipcean -vioara I, Vlad Hrubaru -vioara a II-a, Constantin Stanciu – violă, Dan Prelipcean violoncel, Cvartetul “Voces” a fost distins cu Premiul Criticii Muzicale în anul 1997. Membrii săi susţin şi o importantă activitate didactică în cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi fiind şi profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj.

Emisiunea „Mari interpreți/Mari Compozitori” se difuzează de luni până joi, de la ora 13:00 (în reluare de la ora 22), ascultătorii Radio Clasic având ocazia de a se bucura de cele mai recente și apreciate interpretări din lumea muzicii clasice.