Mari interpreți/Mari Compozitori: Jacqueline du Pré

Luni, 27 ianuarie, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să ascultați lucrarea Kol Nidrei, Op. 47 de Max Bruch, în interpretarea inegalabilei Jacqueline du Pré.

Mstislav Rostropovici declara entuziasmat, atunci când a cunoscut-o, că este singura violoncelistă din tânăra generaţie care îi poate egala şi chiar depăşi talentul. De altfel, capacitatea sa de a fermeca din prima clipă oamenii pe care îi întâlnea, colegii de scenă şi, nu în cele din urmă, publicul, a devenit legendară. O carismă care nu se baza doar pe chipul său angelic, încadrat de păr bălai, pe ochii albaştri radiind vitalitate şi inteligenţă şi pe zâmbetul care exploda ca o flacără a celei mai expresive sincerităţi, ci, mai ales, pe talentul său interpretativ cu adevărat excepţional.

Jacqueline du Pre a trăit şi a cântat exact aşa cum i-au dictat mereu impulsurile interioare, cu o frenezie şi o bucurie de a face muzică, de a trăi, de fapt, muzica prin fiecare por, greu de explicat prin analize obiective ulterioare. O candoare absolut particulară, o sensibilitate unică, elemente combinate cu o forţă mentală redutabilă au făcut din Jacqueline du Pre violoncelista cu majuscule a mijlocului de secol XX. Versiunile sale interpretative rămân repere incontestabile într-un repertoriu în care nu ducem lipsă de maeştri, viziunea sa evidenţiindu-se întotdeauna ca unică, proaspătă, cu acel „nu ştiu ce” în plus care te face să nu rămâi indiferent.

Un destin care a ars ca o flacără, marcat spre final de o afecţiune incurabilă, despre care s-a scris foarte mult. Aşa cum la fel de multă cerneală a curs despre relaţia controversată dintre violoncelista britanică şi Daniel Barenboim, partenerul său de scenă şi de viaţă.

Poveşti picante, un film biografic care a produs scandal, mărturii subiective ale cunoscuţilor şi prietenilor au urmat dispariţiei sale fizice, niciunul dintre amănuntele sordide nereuşind însă să-i ştirbească aura de muzician şi om care şi-a trăit viaţa cu intensitatea care-i caracteriza fiecare gest. Jacqueline du Pre rămâne fata de aur a violoncelului, luminoasă, vie şi mereu sinceră în dragostea sa faţă de muzică şi asta este tot ceea ce contează cu adevărat.

Emisiunea „Mari interpreți/Mari Compozitori” se difuzează de luni până joi, de la ora 13:00 (în reluare de la ora 22), ascultătorii Radio Clasic având ocazia de a se bucura de cele mai recente și apreciate interpretări din lumea muzicii clasice.