Mari interpreți/Mari Compozitori: Juan Diego Floresi

Joi, 17 ianuarie, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să ascultați 2 fragmente interpretate magistral de tenorul peruan Juan Diego Flores:

– Actul 1 din opera Don Giovanni (Dalla sua pace) de pe albumul Mozart, apărut la Sony Music în anul 2017.

– Aquarela do Brasil, Guantanamera si Besame mucho – de pe albumul Besame mucho apărut în septembrie 2018

Juan Diego Flórez

Cu o carieră care include performanțe pe cele mai importante scene ale lumii, Juan Diego Flórez s-a poziționat drept unul dintre cele mai mari nume ale scenei lirice actuale. Generozitatea, carisma și pasiunea sa au condus la  numeroase acțiuni filantropice legate de numele lui, ce au completat profilul său artistic conturat de aparițiile sale strălucite și de numeroasele înregistrări.

Juan Diego Flórez (Lima, 1973) a început să cânte muzică pop și muzică populară peruană  la o vârstă fragedă, studiind apoi la Conservatorul Național de Muzică din Peru și câștigând, în cele din urmă, o bursă la renumitul Institut de Muzică Curtis din Philadelphia. În 1996, a debutat la Festivalul de Operă Rossini, Pesaro, alăturându-se în ultimul moment spectacolului,pentru a cânta în rolul principal Corradino în Matilde di Shabran. Debutul său a fost un triumf și a marcat începutul unei cariere legendare.

Vocea sa unică și agilitatea uimitoare l-au transformat peste noapte într-o senzație și au condus la un alt debut în acel an, la vârsta de 23 de ani, în deschiderea sezonului „La Scala” din 1996/97, sub bagheta lui Riccardo Muti. De atunci a avut apariții constante la cele mai importante opere și pe cele mai mari scene internaționale, alături de renumiți dirijori ai lumii.

În 2007, Juan Diego Flórez a făcut istorie la „La Scala”, când a întrerupt cu faimoasa arie „Ah! mes Amis” din Fiica regimentului de Donizetti, o tradiție de zeci de ani în care publicul nu ceruse niciun bis, încă din anul 1933. Povestea s-a repetat în 2008, câteva luni mai târziu, la Met, iar în 2012 la Opera din Paris, unde nu fuseseră auzite bis-uri de la inaugurarea sa din 1989.

Juan Diego Flórez a înregistrat numeroase albume solo, precum și opere complete pe CD și DVD. El a fost recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni tenori din istorie de către BBC și a primit numeroase distincții și premii, printre care cea mai înaltă distincție din Peru, Gran Cruz de la Orden del Sol și titlul Kammersänger, oferit de guvernul austriac.

În 2011, Juan Diego Flórez a fondat „Sinfonia por el Perú”, un proiect social incluziv, inspirat de „El Sistema” din Venezuela, care are drept scop sporirea dezvoltării personale și artistice a celor mai vulnerabili copii și tineri din țară, prin muzică. În 2012, Directorul general UNESCO, Irina Bokova, l-a numit pe Juan Diego Flórez – ambasador al Bunăvoinței UNESCO, „ca recunoaștere a dedicării sale în inițiativele legate de incluziunea socială și educație”, iar în anul 2014 a primit premiul Crystal din partea Forumului Economic Mondial.

www.juandiegoflorez.com

 

Emisiunea „Mari interpreți/Mari Compozitori” se difuzează de luni până joi, de la ora 13:00 (în reluare de la ora 22), ascultătorii Radio Clasic având ocazia de a se bucura de cele mai recente și apreciate interpretări din lumea muzicii clasice.