Mari interpreți/Mari Compozitori: Renée Fleming

Miercuri, 17 aprilie, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să ascultați lucrarile „Ave Maria (Bach_Gounod)”, „Herz und Mund und Tat und Leben”, Cantata BWV 147 – Jesu bleibet meine freunde” şi „Ave Maria, D. 839 (Schubert)” interpertate de Renée Fleming, cântăreață de operă de renume mondial.

O voce dumenezeiesc de frumoasă, condusă cu uşurinţă în cele mai subtile „cotloane” ale tehnicii, o femeie blondă frumoasă, aflată în plină carieră, dar care scrie deja istorie în lumea teatrului liric.

Renée Fleming, „Favorita AmericiisauThe Beautiful Voices-a născut la 14 februarie 1959, în Indiana (Pennsylvania), într-o familie de profesori de muzică, cu bunici originari din Praga. Studiază pentru început cu Patricia Missilin şi John Maloy, după care obţine o bursă în Europa, la Arleen Auger şi Elisabeth Schwartzkopf. In producţiile ulterioare de la Julliard School, universitate ale cărei cursuri le plăteşte cântând jazz, apare în Musetta din Boema şi în opera Tamu- Tamu de Carlo Menotti.

Primul rol mai mare a fost Konstanze din Răpirea din Serai într-un teatru din Salzburg. De-abia la 29 de ani, în urma unei audiţii la Metropolitan este angajată de Opera din Huston, pentru rolul Contesa din Nunta lui Figaro, rol pe care îl reia şi la Spoleto. Debutează la New York City Opera în Mimi din Boema şi apoi la Covent Garden (Londra), în Dirce din Medeea de Cherubini. Urmează Micaela, Rusalka, Lucrezia Borgia.

Contesa de la Metropolitan (1991) şi apariţia sa în premiera Fantomele de la Versailles de John Corigliano (pe aceeşi scenă), reprezintă momentele de devenire internaţională.

Muziciană de excepţie, cu o memorie de invidiat, cu o mare uşurinţă în asimilarea celor mai diverse partituri, Renée Fleming rămâne receptivă la tot ceea ce este nou. Adună peste 50 de roluri principale în: Cosi fan tutte, Nunta lui Figaro, Don Giovanni şi Idomeneo de Mozart, Armida, Călătorie la Reims de Rossini, Maria Padilla, Rosamunda d’Inghilterra de Donizetti, Faust de Gounod, Herodiada, Thais şi Manon de Massenet, Rusalka de Dvorak, Alcina de Haendel, Piratul de Bellini, Traviata, Simon Boccanegra şi Otello de Verdi, Evgheni Oneghin de Ceaicovski, Louise de Charpentier, Maeştrii cântăreţi de Wagner, Arabella, Capriccio, Daphne, Ariadna la Naxos şi Cavalerul rozelor de Richard Strauss, Jenufa de Janacek, Rodelinda de Haendel  şi altele.

De numele său se leagă însă şi prezentarea unor opere inedite ca Doamna albă de Boieldieu, Somnul lui Scipione de Mozart, Străina de Bellini, Suzana de Carlisle Floyd, Peter Grimes de Benjamin Britten, Lulu şi Wozzek de Alban Berg, Legături periculoase de Conrad Susa, Timpul orologiului de Henri Dutilleux, Un tramvai numit dorinţă de Andre Previn.

S-a căsătorit în anul  1989 cu actorul Rick Ross, cu care are două fete, pe Amelia şi Sage, iar din 2011 a devenit soţia lui Tim Jessel.

Deţine un număr record de înregistrări video şi audio, integrale dar şi recitaluri sau concerte de lied, operetă, musical, cântece religioase, tradiţionale şi jazz.

Dintre numeroasele premii obţinute, amintesc: George London şi Richard Tucker, Premiul Academiei Discului Liric (1998), Grammy (pentru cel mai bun recital vocal-1999), trei premii ale Revistei Gramophone şi multe altele.

Emisiunea „Mari interpreți/Mari Compozitori” se difuzează de luni până joi, de la ora 13:00 (în reluare de la ora 22), ascultătorii Radio Clasic având ocazia de a se bucura de cele mai recente și apreciate interpretări din lumea muzicii clasice.

Realizator: Irina Hasnaş.