Mari interpreți/Mari Compozitori: Cătălin Crețu & Călin Ioachimescu

Miercuri, 19 decembrie, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să ascultați „Prosopopeea urmei” pentru violoncel si acordeon” de Cătălin Crețu şi „A due” pentru flaut şi harrpa de Călin Ioachimescu.

Maestrul Călin Ioachimescu s-a născut în anul 1949, la Bucureşti. În educaţia sa artistică a absolvit cursurile de compoziţie ale Universităţii de Muzică din oraşul natal, iar de-a lungul anilor a participat la cursurile internaţionale de vară de la Darmstadt, Rencontres Internationales de Musique Contemporaine (Metz), precum şi IRCAM (Paris).

Meritele sale sunt inestimabile, fiind fondatorul primului studio de muzică electronică şi asistată de ordinator, la Uniunea Compozitorilor, în anul 1990. În decursul timpului, ca semn de apreciere pentru incontestabila sa valoare, a fost răsplătit cu Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, premiul Academiei Române, precum şi prestigiosul „Kranichsteiner Musikpreis” al Institutului Internaţional de Muzică de la Darmstadt.

Dintre lucrările sale în aria muzicii electronice amintesc: „Oratio II” (1981, apărută pe un disc alături de Şerban Nichifor la Electrecord), „Spectral Music” (1985), „Celliphonia” (1993), „Palindrom/7” (1995) şi „Led Eclats De L’abime” (1995). A semnat de asemenea albumul „Around The Sound”, imprimat în anul 1996 cu sprijinul Radio România. A realizat masterizarea primului album românesc de muzică jazz inregistrat live, al celor de la Jazz Unit, numit „Changes Live At Green Hours” (1998, Green Hours) şi tot pentru aceştia, materialul „From Now On” (feat. Ferdi Schukking, 1999, Green Hours).

Compozitor versatil, Catalin Cretu este unul dintre reprezentantii generatiei actuale de creatori romani, preocupat cu precadere de cercetarea si scrierea muzicii eletronice.

Nascut in 1971, Catalin Cretu are o dubla formatie, de inginer in profilul electromecanic si compozitor, dobandita prin urmarea cursurilor Facultatii de Masini si Instalaţii Electromecanice la Universitatea Tehnica din Petrosani si Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, sectiile Pedagogie muzicala si Compozitie, ultima absolvita sub indrumarea profesorilor Adrian Iorgulescu si Dan Dediu.

Atras de domeniul muzical Catalin Cretu a aprofundat studiul artei sunetelor in cadrul unui master in Compozitie multimedia absolvit la Hochschule fur Musik und Theater Hamburg, si mai apoi, al unui doctorat finalizat cu obtinerea titlului de doctor in muzica la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, conducatorul stiintific al lucrarii sale fiind profesorul Octavian Nemescu.

Bursier al Scolii post-doctorale MIDAS, Catalin Cretu are o creatie destul de bogata in care se regasec lucrari in diferite genuri, de la muzica de camera si opusuri simfonice la muzica electronica, muzica asistata de calculator, lucrari multimedia, etc. Multe dintre acestea au fost achizitionate de Biroul simfonic al UCMR si i-au adus lui Catalin Cretu mai multe premii importante la concursuri de gen organizate de UCMR sau UNMB.

Membru fondator al revistei culturale Opus, Catalin Cretu desfasoara si o intensa activitate didactica si de cercetare in cadrul Universitatii Nationale de Muzica unde este cadru didactic asociat si coordonator al Centrului de Muzica electroacustica si Multimedia.

Emisiunea „Mari interpreți/Mari Compozitori” se difuzează de luni până joi, de la ora 13:00 (în reluare de la ora 22), ascultătorii Radio Clasic având ocazia de a se bucura de cele mai recente și apreciate interpretări din lumea muzicii clasice.