Mari interpreți/Mari Compozitori: WILHELM GEORG BERGER

Miercuri, 6 februarie, de la ora 13:00, în cadrul emisiunii zilnice „Mari interpreți/Mari Compozitori”, vă invităm să ascultațiSonata pentru violina solo op 24, Ballata” de WILHELM GEORG BERGER.

WILHELM GEORG BERGER s-a născut la Rupea lângă Braşov, care la vremea aceea era supranumită „Rupea muzicală“, datorită vieţii muzicale foarte intense.

Studiază vioara şi viola, pentru mai mulţi ani este violonist al Filarmonicii de Stat din Bucureşti şi membru al cvartetului de coarde „Muzica“ al Uniunii Compozitorilor din România. Berger a creat numeroase compoziţii, printre altele: 21 de simfonii, 18 cvartete de coarde, oratorii, concerte, sonate, lucrări pentru orgă, mise. O Messa da Requiem i-a dedicat-o ţinutului său natal. Cu renumitul său Cvartet de Coarde Nr. 6 câştigă premiul I la Liège în 1965, cu o sonata pentru vioară, „Premiul pentru compoziţie Prince Rainier III de Monaco” în 1964, iar cu un concert de vioară premiul I la Bruxelles, în 1966. Unele din lucrările sale au fost imprimate la casa de discuri Electrecord, cum ar fi Simfonia 10 pentru orgă si orchestră, cu Hans Eckart Schlandt la orgă.

Opera sa devine tot mai cunoscută. Astfel o parte a unei lucrări a fost prelucrată de ansamblul Jazz Composers Ensemble din Berlin într-o suită de jazz. A scris şi lucrări de muzicologie, astfel printre altele cicluri tematice despre estetica sonatei şi a cvartetelor de coarde, un ghid de concert şi cărţi de teoria clasică a compoziţiei.

Emisiunea „Mari interpreți/Mari Compozitori” se difuzează de luni până joi, de la ora 13:00 (în reluare de la ora 22), ascultătorii Radio Clasic având ocazia de a se bucura de cele mai recente și apreciate interpretări din lumea muzicii clasice.