Mausoleul împăratului Augustus a fost redeschis publicului după o restaurare care a durat mai bine de 10 ani

Roma a redeschis luni pentru vizitatori mausoleul dedicat împăratului roman Augustus după lucrări de restaurare care au durat mai bine de un deceniu, informează DPA.

Ansamblul, care conţine un mormânt circular de mari dimensiuni, a fost lăsat în paragină zeci de ani înainte ca lucrările de restaurare să debuteze în 2007.

Primarul Romei, Virginia Raggi, a descris mausoleul lui Augustus ca ”o bijuterie a patrimoniului istoric al umanităţii”.

Aceasta a precizat că lucrările de restaurare vor continua chiar şi după redeschidere.

Raggi i-a invitat pe cei care au fost grav afectaţi de pandemie – de la angajaţi din sectorul medical la proprietari de baruri – să viziteze monumentul în prima zi de redeschidere.

Monumentul poate fi vizitat gratuit până pe 21 aprilie, ziua când Roma celebrează aniversarea fondării sale. Potrivit tradiţiei, istoria Oraşului Etern a început în 753 î.Hr.

Municipalitatea a precizat că, deşi toate locurile disponibile pentru vizitare au fost deja rezervate, vizitatorii pot face rezervări online pentru date ulterioare. Rezidenţii Romei pot vizita monumentul gratuit, dar cei care vin din alte localităţi vor fi nevoiţi să achite un tarif de acces.

Augustus, care a trait între anii 63 î.Hr. si 14 d.Hr., este creditat cu instaurarea păcii şi stabilităţii în Imperiul Roman după asasinarea unchiului sau, Iulius Cezar.

După moartea lui Cezar, Augustus i-a înfrânt pe adversarii unchiului său, Marc Antoniu şi Cleopatra, în anul 31 î. Hr., preluând puterea şi trasând destinul Romei ca imperiu.

Mausoleul său, o structură circulară de 87 de metri lăţime şi 45 de metri înălţime, a supravieţuit de-a lungul secolelor, fiindu-i oferite diferite utilizări, cum ar fi grădină şi teatru.