„Menajeria de sticlă”, în regia Alexandrei Penciuc, cel mai bun spectacol la Festivalul Internațional de Teatru Undercloud

"Menajeria de sticlă" de Tennessee Williams, în regia Alexandrei Penciuc, a primit Premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul galei celei de a X-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Undercloud, eveniment care a avut loc joi seara la ARCUB Gabroveni.

Pentru rolul din "Menajeria de sticlă", actorului Mihai Smarandache i-a fost acordat Premiul pentru cel mai bun actor. Au mai fost nominalizați, la aceeași categorie, Andrei Seușan pentru rolul din spectacolul "Frig" și Lucian Iftime pentru rolul din spectacolul "O intervenție".

La categoria cea mai bună regie, premiul a fost câștigat de Iris Spiridon pentru spectacolul "Psycho". La această categorie au primit nominalizări Radu Iacoban pentru spectacolul "O intervenție" și Alexandra Penciuc pentru "Menajeria de sticlă".

Cea mai bună actriță, în opinia juriului, a fost actrița Ana Ularu, distincție acordată pentru rolul din spectacolul "O intervenție". Au mai fost nominalizate Anda Saltelechi pentru rolul din spectacolul "Pe jumătate cântec" și Andreea Bibiri pentru rolul din spectacolul "O femeie singură".

În premieră, la ediția din 2017 a Festivalului Internațional de Teatru Undercloud premiul pentru scenografie a fost împărțit în două categorii — Costume și Decor.

"Știm cu toții că scenografia în teatrul independent este bazată pe foarte multă inteligență și pe bugete mici, dar de mare creativitate, motiv pentru care, anul acesta, având spectacole foarte bune, juriul a decis ca premiul pentru scenografie să fie și mai diversificat, respectiv costume și decor", a declarat Carla-Maria Teaha, director executiv Undercloud.

"Propunerea a venit din partea mea, propunerea de a da special premii pentru decor și pentru costume, nu pentru că nu aveam de unde alege o singură scenografie — decor și costume—, ceea ce m-a bucurat enorm pentru că este visul meu de anul trecut de a vedea un salt anul acesta, lucru care s-a și întâmplat. Ce mi s-a părut fabulos este faptul că a fost o demonstrație de mare măiestrie din lucruri foarte simple în ce privește actul scenografic", a spus Iuliana Vîlsan, scenograf și membru al juriului.

Premiul pentru scenografie, categoria costume, i-a fost acordat lui Daniel Chirilă, pentru spectacolul "Înaintea erei noastre", iar la categoria decor distincția a fost acordată Sabinei și Biancăi Veșterman pentru spectacolul "Psycho".

Premiul Juriului a fost și el împărțit în două și a fost acordat "pentru o întâmplare și pentru un om". "La fel cum colega noastră Iuliana (Iuliana Vîlsan, scenograf și membru al juriului — n.r.) s-a confruntat cu o plăcere, adică a scindat un premiu în două, și noi am avut bucuria să constatăm că este nevoie de mai multe premii ale juriului, drept pentru care am scindat acest premiu în două — pentru o întâmplare și pentru un om", a declarat actorul Cristi Iacob, membru al juriului.

Câștigători au fost actorul Paul Cimpoieru pentru spectacolul "Homo americanus" și trupa Frilensăr pentru spectacolul "Înaintea erei noastre".

Premiul Undercloud a fost oferit, la cea de a X-a ediție a festivalului, spectacolului "Babel" al Centrului Independent Coregrafic Linotip.

"Înainte să oferim premiul Undercloud, am vrea să anunțăm o premieră, respectiv faptul că de la anul ne-am propus să îi facem un frățior sau o surioară Festivalului Internațional de Teatru Independent Undercloud și va avea și un festival de dans — Undercloud Festivalul de Dans", a afirmat Carla-Maria Teaha, director executiv al festivalului.

Premiul Under Any Cloud, oferit la ediția din acest an unui teatru de stat care susține producții independente sau coproducții, a fost câștigat de Teatrul Metropolis pentru spectacolul "Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice".