Mesajul unui medic care s-a vaccinat: „O vorbă din bătrâni spune că anumite trenuri nu trec decât o dată prin gara lor”

Campania de vaccinare în România intră în a treia zi, după ce peste 2.000 de cadre medicale s-au vaccinat în primele două zile, iar astăzi este așteptată să sosească în țară a doua tranșă – mult mai consistentă – de vaccinuri de la Pfizer-BioNTech. Între timp, autoritățile au lansat platforma pentru înscriere la vaccinare, dar deocamdată ea se adresează persoanelor care sunt cuprinse în prima fază a campaniei: cele care își desfășoară activitatea în domeniile sănătății și social, fie că este vorba despre sistemul public sau de cel privat.

Doctorul Cătălin Apostolescu este primul medic din România care s-a vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2. El era de gardă la Institutul Matei Balș atunci când a fost adus primul pacient diagnosticat cu noul coronavirus de la noi din țară.

„Viața este o sumă de riscuri pe care ni le asumăm, pe care le controlăm și pe care le depășim. Și că dacă punem în balanță riscurile și beneficiile pe care ni le aduce acest vaccin, balanța înclină covârșitor de mult în partea beneficiilor”, spune dr. Cătălin Apostolescu – medic primar infecționist.
Dr. Sorin Petrea: „Voi scăpa de grija de a face boala”

Medicul Sorin Petrea a fost cel de-al cincilea român care s-a vaccinat anti-COVID. Este cel mai în vârstă angajat al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș și este coodonatorul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus în acest spital.

„O vorbă din bătrâni spune că anumite trenuri nu trec decât o dată prin gara lor și să nu stea pe gânduri când o lume întreagă medicală se vaccinează. Asta înseamnă că doctorii știu ce fac”, le spune dr. Sorin Petrea celor care încă șovăie în privința vaccinului.

„A însemnat o scăpare de o mare grijă pentru că mi-am spus dacă mă vaccinez și am apucat să mă vaccinez, ceea ce nu speram că se va ajunge la vaccinare atât de repede, voi scăpa de grija de a face boala, care pentru o persoană mai în vârstă înseamnă sigur o evoluție mai nefastă, ba chiar fatală”, mărturisește dr. Sorin Petrea.

Sunt mesajele a doi dintre doctorii care văd zilnic manifestările greu de descris ale bolii COVID-19.

Dr. Cătălin Apostolescu recunoaște că i-a fost teamă de această boală, dar spune că a fost o teamă controlată. „A fost acea teamă care te învață să fii atent, să fii precaut, să își dezvolți anumite proceduri de lucru în așa fel încât totul să fie în siguranță. Știam că va veni COVID-ul și în România și din acest motiv de o lună, o lună și jumătate noi ne pregăteam deja”, explică medicul.