Michel Franco: Când văd un film românesc bun, mă gândesc că ar fi putut fi o poveste din Mexic

România și Mexicul au realități diferite, dar poveștile cinematografice din cele două țări se aseamănă, a declarat cineastul Michel Franco, luni seară, la Festivalul Internațional de Film Independent "Anonimul".

Artistul mexican de 37 de ani a primit Trofeul "Anonimul" în deschiderea evenimentului, care se desfășoară până duminică la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

"Nu știu dacă acest premiu poate fi dat de două ori, dar aș vrea să mai primesc unul în 20 de ani", a glumit el. Acesta a vorbit despre lucrurile ce leagă cinematografia română de cea mexicană.

"Mexicul și România sunt complet diferite în multe moduri. Avem realități complexe din diferite motive, dar de fiecare dată când văd un film românesc bun, mă gândesc că ar fi putut fi o poveste din Mexic. Cred că, în parte, de asta dumneavoastră vă place cinematografia mexicană, de asta noi ne regăsim în cinematografia română", a afirmat el.

Acesta a spus că trofeul primit îl onorează. "Este pentru prima dată când primesc acest gen de recunoaștere retrospectivă pentru munca mea. Cred că, în general, lucrul acesta se întâmplă când ai 70 de ani", a adăugat regizorul multiplu premiat la Cannes.

El a povestit că anul trecut nu a putut veni, deoarece filma "April's Daughter", producție proiectată chiar în deschiderea festivalului din Delta Dunării.

"Am văzut că, în locul meu, au adus un cineast în toată firea, Park Chan-wook, și m-am gândit că poate a fost o greșeală că voiau să îmi dea mie această distincție, pentru că asemenea premii sunt pentru creatori ca Park Chan-wook. Dar m-au invitat din nou și am venit aici cu încă un film", a mai declarat el.

Franco a glumit și a spus, remarcând unicitatea festivalului, că nimeni în Mexic nu îl va crede când va spune că a fost la un asemenea eveniment.

"Nu am văzut în viața mea așa ceva, atâția oameni veniți cu bucurie, aici, cu atâta iubire pentru cinema. Vor crede că am fost aici, dar nu vor înțelege cât de onorat mă simt să primesc acest premiu și să vă arăt ceea ce am creat", a subliniat el.

"April's Daughter" a primit premiul juriului "Un Certain Regard" la Cannes anul acesta. De altfel, Franco a vorbit despre relația sa cu unul dintre cele mai importante evenimente ale cinematografiei.

"Am fost norocos să proiectez majoritatea filmelor la Cannes (…). Mi-am prezentat primul film acolo acum opt ani și atunci nu îmi puteam imagina că, în prezent, voi avea trei premii la acest festival. Știu cât de norocos sunt, dar nu stau să mă gândesc prea mult la asta, pentru că mă tem că dacă văd cu adevărat dimensiunea acestei realități, voi fi atât de uimit încât nu voi mai face filme. Așa că prefer să muncesc în continuare", a mai spus el.

Directoarea Festivalului, Miruna Berescu, a vorbit, în deschiderea evenimentului, despre efortul de a realiza "Anonimul".

"Sunt foarte mândră de selecția pe care am pregătit-o împreună cu cei doi selectori și cu echipa noastră. A fost nevoie de multă încăpățânare și suntem foarte fericiți și mândri de ce a ieșit. Sper să vă bucurați și voi de ceea ce v-am pregătit", a spus ea.