Mihai Chirică se testează săptămânal pentru coronavirus, deși nu face parte din grupele de risc

Mihai Chirică, primarul municipiului Iași proaspăt recrutat de PNL, anunțat într-o emisiune televizată la postul local Life TV că își face săptămânal un test pentru a vedea dacă este infectat cu coronavirus, transmite publicația ReporterIS.

Chirica a pretins că este obligat prin lege să facă aceste pentru că este primar și coordonator al Situațiilor de Urgență pe Municipiul Iași.

„Trebuie să te gândești la sănătatea ta. Până la urmă, nu știi cum este omul din față. Pare că este sănătos, așa cum par și eu. Eu o singură chestie spun. Că în calitate de primar și coordonator al Situațiilor de Urgență pe Municipiul Iași, mi-am făcut testul și ieri și îl fac săptămânal, ca să nu-mi infestez colegii”, a declarat Chirica, potrivit ReporterIS.

Problema e că în România testările se fac doar în cazuri strict stabilite de autoritățile sanitare: sunt testați doar cei cu simptome și contactele lor, în urma anchetei epidemiologice, precum și cei veniți din străinătate, din „Zonele Roșii”.

Potrivit medicilor infecționiști din România, testul de Covid 19 nu se face în niciun caz la cerere. Testarea în masă este foarte costisitoare. Astfel că, în România, dar și în alte state din lume, se face, cu puține excepții, doar în context epidemiologic.

Un important medic ieșean de la Spitalul de Neurochirurgie a avut un singur comentariu referitor la acest caz: „Este incredibil ce aud! Deci eu, stat, impun medicilor de ATI suspecți să stea 14 zile în carantină, deși știu că voi avea nevoie de ei și îi pot testa, și testez la cerere un primar?”