Ministerul de Externe anchetează închirierea reședinței directoarei ICR Londra

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus verificarea de urgenţă a condiţiilor în care a fost încheiat de către Institutul Cultural Român (ICR) de la Londra contractul de închiriere a reşedinţei pentru directorul instituţiei, stabilindu-se că, la preluarea postului, în sediul ICR nu exista spaţiu disponibil. ”Aprecierea cu privire la oportunitatea, dimensiunea şi decenţa spaţiului ales ca reşedinţă aparţine în exclusivitate directorului ICR Londra”, arată MAE. De asemenea, Aurescu a dispus rezilierea în perioada imediat următoare a contractului de închiriere, urmând ca reşedinţa directorului ICR Londra să fie stabilită în incinta sediului Institutului.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), ministrul Bogdan Aurescu a dispus verificarea situaţiei tuturor contractelor similare, precum şi demersuri de revizuire/modernizare a procedurilor utilizate pentru încheierea acestui tip de contract.

Totodată, din verificarea de urgenţă a condiţiilor în care a fost încheiat de către ICR Londra contractul de închiriere a reşedinţei pentru Directorul acestuia a rezultat că, potrivit art. 21 alin. (4) din Legea nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, republicată, cheltuielile cu programele şi proiectele culturale derulate de Institutele culturale româneşti din străinătate sunt finanţate de la bugetul de stat printr-un capitol distinct cuprins în bugetul Institutului Cultural Român, iar pentru cheltuieli administrative printr-un capitol distinct cuprins în bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

”Spaţiul de locuit cu statut de reşedinţă al directorilor institutelor culturale româneşti din străinătate, ca şefi de misiune, cuprinde, conform uzanţelor diplomatice şi protocolare, un număr de camere de odihnă stabilit prin raportare la situaţia familială (în funcţie de numărul de membri ai familiei care însoţesc la post şeful de misiune), o cameră de zi, un spaţiu de lucru şi un spaţiu de reprezentare, primire şi protocol, unde titularul spaţiului desfăşoară activităţi profesionale de reprezentare; de asemenea, se urmăreşte ca reşedinţa să fie amplasată într-o zonă adecvată, uşor accesibilă şi sigură din punct de vedere al protecţiei personalului. Având în vedere că, potrivit informărilor trimise de ICR Londra, la momentul preluării postului de către Directorul ICR Londra nu au fost identificate spaţii disponibile în incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square care să poată fi utilizate ca spaţiu de locuit cu statut de reşedinţă a şefului institutului, ICR Londra a procedat la prospectarea pieţei şi identificarea unui spaţiu care să corespundă criteriilor anterior menţionate”, arată MAE.

Conform sursei citate, aprecierea cu privire la oportunitatea, dimensiunea şi decenţa spaţiului ales ca reşedinţă aparţine în exclusivitate Directorului ICR Londra, acesta exercitând calitatea de ordonator principal de credite pentru activităţile şi funcţionarea Institutului.

”Decizia cu privire la alegerea unui spaţiu cu scop de reşedinţă a directorilor ICR nu implică în nicio etapă conducerea MAE; evaluarea şi identificarea acestor spaţii aparţine unor comisii desemnate la nivelul fiecărui institut cultural românesc din străinătate de către directorii institutelor, verificarea îndeplinirii procedurii legale revenind structurilor de specialitate din MAE”, mai scrie în comunicat.

MAE arată că spaţiile din incinta imobilului de la adresa 1st Belgrave Square, atât la data încheierii contractului de închiriere pentru spaţiul cu statut de reşedinţă al directorului ICR Londra, cât şi în prezent, au fost şi sunt utilizate pentru: desfăşurarea activităţii ICR Londra; desfăşurarea unor activităţi ale fostei Secţii Consulare din cadrul Ambasadei României la Londra (în prezent, ale Consulatului General recent creat); spaţii de locuit pentru personalul misiunii şi spaţii de locuit ocazional pentru cazarea temporară a persoanelor care desfăşoară activităţi cu caracter cultural conform programelor şi proiectelor culturale ale ICR Londra.

”În ceea ce priveşte redimensionarea activităţii consulare în capitala Regatului Unit, la nivelul MAE sunt efectuate demersuri de operaţionalizare a noului Consulat General vizând oferirea tuturor serviciilor consulare într-un singur spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţii oficiului consular, astfel încât serviciile consulare să fie acordate în cele mai bune condiţii. Pe cale de consecinţă, mutarea reşedinţei Directorului ICR Londra la sediul ICR Londra poate avea loc, inclusiv având în vedere perspectiva eliberării în perioada următoare a spaţiilor din sediul său din 1st Belgrave Square în care actualmente se desfăşoară activităţi ale Consulatului General”, precizează MAE.

Libertatea.ro a relatat că statul român plăteşte o chirie lunară de 6.500 de lire pentru directoarea ICR Londra, actriţa Catinca Nistor, care ar fi refuzat apartamentul pus la dispoziţie, în care au locuit directorii anteriori.

În aprilie, numirea lui Nistor la conducerea ICR Londra a fost criticată de USR, care a acuzat că ”PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine şi anume să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice”.