Ministerul Sănătății anunță procedura pentru eventualitatea unor decese în rândul persoanelor infectate cu coronavirus

Potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, publicat aseară în Monitorul Oficial, în cazul în care infecția cu noul coronavirus va provoca decese în țara noastră, protocolul de manipulare a trupurilor neînsuflețite prevede că trupul persoanei decedate nu va putea fi văzută decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție și nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. 

Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Ordinul pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus este semnat de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.


Ordinul Ministerului Sănătății privind aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus:

Art. 1 – Se aprobă Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2 – Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, institutele de medicină legală din centrele medicale universitare, serviciile de medicină legală, personalul din unitățile sanitare, precum și întreg personalul prestatorilor de servicii funerare care vine în contact cu persoanele decedate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3 – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.