Ministerul Sănătății refuză deocamdată să deschidă școlile cu prezență fizică în localitățile cu incidență sub 3

Propunerea ca școlile din localitățile cu rata de infectare de sub 3 la mia de locuitori să fie deschise cu prezență fizică indiferent de rata de vaccinare a personalului unității de învățământ, anunțată de ministrul Educației luni, a fost momentan respinsă de Ministerul Sănătății, „din motive epidemiologice”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

  • „În pofida propunerii susținute și argumentate de Ministerul Educației, Ministerul Sănătății nu a putut fi de acord cu excepția de decuplare de rata de vaccinare acolo unde rata de incidența este mai mică de 3/1000, din motive epidemiologice.
  • Ministerul Educației a susținut că este importantă trecerea din scenariul online în cel cu prezenta fizică în special pentru școlile din rural, acolo unde incidența este sub 3 la mie.
  • Având în vedere faptul că decizia intră în atribuțiile Ministerului Sănătății, nu putem decât să o respectăm. Este decizia Ministerului Sănătății, iar noi, Ministerul Educatiei, nu putem și nici nu dorim sa ne substituim Autorității cu competente în domeniu” a declarat Cîmpeanu, joi seară, pentru Hotnews.ro.
Astfel, vor fi deschise în continuare cu prezență fizică doar școlile și grădinițele unde rata de vaccinare a angajaților este de cel puțin 60%, indiferent de rata de infectare din localitate. Școlile actualizează în fiecare zi de vineri această rată de vaccinare, iar decizia se ia în baza acesteia.
De altfel, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat miercuri seară la Digi24 că recomandă păstrarea regulilor o anumită perioadă de timp și abia apoi să fie introduse noi criterii.

  • „Aș recomanda tuturor să păstrăm regulile pe care le avem inclusiv pe școală, o anumită perioadă de timp, măcar să avem o consecvență, o predictibilitate.
  • Dacă constatăm după 7, 10 zile, 2 săptămâni că cifrele sunt hai să zic îmbucurătoare, atunci sigur putem să discutăm de alte criterii sau de criterii mai permisive, dacă vreți. Dar până atunci în niciun caz, trebuie să așteptăm acest efect al măsurii care se aplică de săptămâna aceasta”, a declarat Attila, potrivit edupedu.ro.
Propunerea Ministerului Educației urma să fie discutată în ședința de joi seară a CNSU.

Măsura fusese anunțată ca propunere de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la începutul săptămânii.

  • „Pentru a rezolva problema reală îndeosebi a micilor școli din mediul rural care nu au infectați, dar nici suficient de mult vaccinați, pentru a nu îi menține pe termen lung în online, știind că problemele predării online sunt amplificate tocmai în aceste localități, am asumat ca ministru al Educației să propun completarea ordinului comun cu o excepție, și anume – acolo unde rata este mai mică de 3 la mie, să se permită prezența fizică independent de rată de vaccinare, ca tranziție către normalitate”, a declarat luni, pentru HotNews.ro, Sorin Cîmpeanu.