Ministrul Finanțelor a prezentat proiectul de măsuri fiscale în cadrul ședinței de Guvern

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat proiectul de măsuri fiscale în cadrul ședinței de Guvern, subliniind gravitatea situației financiare a României. Avertizând cu privire la riscurile iminente, Boloș a explicat că România riscă să piardă 75 de milioane de euro din fonduri europene, dacă nu se încadrează în ținta de deficit.

Ministrul a subliniat că situația actuală a deficitului bugetar ridică îngrijorări la nivelul Comisiei Europene, menționând că, până în luna mai, deficitul bugetar a atins 2,34% din PIB, iar în august a ajuns la 2,66% din PIB, creând motive de îngrijorare la nivelul CE.

Boloș a avertizat că Comisia Europeană a solicitat României să ia măsuri pentru a ajusta deficitul bugetar la nivelurile asumate în relația cu CE, iar nerespectarea acestor cerințe ar putea duce la suspendarea fondurilor europene. Acest lucru ar însemna pierderea a 75 de miliarde de euro, care sunt esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii, modernizarea școlilor și spitalelor, precum și pentru alte proiecte vitale pentru România.

Ministrul Boloș a subliniat că, deși estimările veniturilor generate prin noile măsuri fiscale au fost prudente, acestea ar putea fi, de fapt, mai mari. El a explicat că sumele estimate se ridică la 16,8 miliarde de lei, dar există și alte prevederi care pot aduce venituri suplimentare și care vor fi luate în considerare.

Cu privire la cheltuieli, ministrul a menționat că evaluările au fost prudente și că se vor face economii semnificative, dar este important să se evite supraestimările. Proiectul de măsuri fiscale va fi implementat, iar situația va fi reevaluată pe măsură ce acesta se desfășoară.

Ministrul Boloș a adus în atenție și faptul că anumite bunuri, cum ar fi alimentele, medicamentele și produsele pentru persoanele cu dizabilități, vor rămâne cu TVA de 9%, iar altele, precum lemnele de foc și energia termică, vor avea TVA de 5%. El a subliniat că, în ciuda măsurilor adoptate în august pentru scăderea prețurilor la alimente, tendința inflației rămâne stabilă.