Ministrul Muncii, Marius Budăi a demisionat azi

Getting your Trinity Audio player ready...

Marius Budăi a demisionat din funcția de ministru, înaintea ședinței de Guvern de la ora 11.00. Un anunț oficial urmează să fie făcut în cursul acestei zile.

Budăi, susținut de PSD Botoșani, ocupă fotoliul de la Muncă începând cu noiembrie 2021, el fiind membru în Guvernele Ciucă și Ciolacu. El a succedat-o în funcție pe Raluca Turcan.

Marius Budăi a mai fost ministru al Muncii în 2018-2019 în cabinetul Dăncilă.

Potrivit surselor, ministrul era aşteptat astăzi să prezinte premierului Marcel Ciolacu raportul privind situaţia din centrele de îngrijire a bătrânilor, în urma scandalului de la azilele din Ilfov.

Premierul Marcel Ciolacu declara că nu are nicio milă pentru „ticăloşii” care au făcut astfel de lucruri şi că prioritatea va fi verificarea şi reanalizarea autorizaţiilor la toate centrele pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a avut consultări cu reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale reprezentative din domeniul asistenţei sociale, pe subiectul condiţiilor oferite în centrele de îngrijire a vârstnicilor şi persoanelor cu handicap. Una dintre organizaţiile reprezentative, Centrul pentru Resurse Juridice, care a a avut un protocol cu Ministerul Muncii în baza căruia putea face controale neanunţate în aceste centre, protocol denunţat unilateral de minister, a refuzat să participe la discuţii.

Organizaţiile Declic şi Corupţia Ucide au anunţat organizarea unui protest, joi seară, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului. Sub sloganul „Toţi ştiau: afară cu Budăi şi Firea!”, organizatorii solicită demiterea celor doi miniştri, susţinând că aceştia „au ştiut despre ororile din căminele pentru bătrâni şi au tăcut” şi, „mai mult, au încercat să muşamalizeze totul”.

Potrivit surselor Ministrul Muncii va fi condus interimar, până la numirea unui nou ministru, de către vicepremierul Marian Neacșu.