Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove dezbate aderarea la Patriarhia Română

Getting your Trinity Audio player ready...

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove se află într-un moment crucial, discutând joi posibilitatea aderării la Patriarhia Română. Această mișcare vine în contextul unei dorințe exprimate de a se distanța de Biserica Ortodoxă Rusă și de Patriarhul Kirill, în special datorită poziției acestuia față de conflictul din Ucraina.

Mitropolitul Vladimir a convocat o adunare cu toți protopopii și stareții de mănăstiri subordonați, pentru a discuta propunerea venită din partea clericilor din sectorul Botanica al Chișinăului. Aceștia îndeamnă la trecerea întregii structuri bisericești sub omoforul Patriarhiei Române, exprimând nemulțumirea față de atitudinea Patriarhului Kirill, care a binecuvântat preoții să se roage pentru victoria armatei ruse asupra Ucrainei.

Un singur preot din sectorul II al protopopiatului de Chișinău s-a pronunțat împotriva acestei aderări. Majoritatea preoților din protopopiat au semnat scrisoarea care solicită această schimbare, subliniind că nu pot face parte dintr-o biserică care susține astfel de acțiuni.

Mitropolitul Vladimir, într-o scrisoare adresată Patriarhului Kirill, a menționat incapacitatea de a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova și a exprimat percepția negativă a Bisericii Ruse în societate, văzută ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina.