Mitropolitul Vladimir critică atitudinea Patriarhiei Ruse față de Mitropolia Moldovei

Getting your Trinity Audio player ready...

Mitropolitul Moldovei, Vladimir, a adresat o scrisoare Patriarhului rus Kiril, exprimându-și nemulțumirea față de atitudinea Patriarhiei Ruse în relația cu Mitropolia Moldovei. Scrisoarea, care a fost publicată pe 20 octombrie în presa de la Chișinău, a fost confirmată ca fiind autentică de către Secretarul Mitropolitul Vladimir, preotul Vadim Cheibaș.

În scrisoare, Mitropolitul Vladimir menționează că Biserica Ortodoxă din Moldova se confruntă cu o serie de provocări, inclusiv o scădere a încrederii cetățenilor în instituția bisericească, în mare parte din cauza asocierii cu interesele proruse și cu Patriarhia Moscovei. El subliniază că această legătură este percepută de societatea moldovenească ca fiind în favoarea Kremlinului și ca susținător al intervenției ruse în Ucraina.

Mitropolitul Vladimir exprimă, de asemenea, îngrijorarea față de faptul că Patriarhia Ruse desfășoară consultări care privesc direct structura și activitatea Bisericii Ortodoxe din Moldova, fără a implica conducerea acesteia. El face referire la cazuri în care episcopii sunt numiți în regiunea transnistreană fără acordul mitropolitului Chișinău și al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Până în momentul actual, Patriarhia Rusă nu a oferit un răspuns la scrisoarea adresată de Mitropolitul Vladimir.