Moment istoric în Ajunul Crăciunului: Regatul Unit și UE au ajuns la un acord comercial

Regatul Unit a reușit să ajungă la un acord istoric pentru viitoarea relație comercială cu Uniunea Europeană, în Ajunul Crăciunului, cu doar câteva zile înainte de finalul perioadei de tranziție, relatează Reuters și AFP.

După zece luni de negocieri epuizante, Uniunea Europeană și Regatul Unit au încheiat joi un acord istoric cu privire la viitoarea lor relație comercială, care le va permite să evite in extremis un „no deal” devastator pentru economiile lor, relatează AFP.

Marea Britanie va rămâne „prietenul”, „aliatul” și „prima piață” a Uniunii Europene în ciuda Brexitului, a asigurat joi premierul Boris Johnson după încheierea unui acord comercial cu Bruxellesul ”bun pentru toată Europa”.

„Spun acest lucru direct prietenilor și partenerilor noștri din UE: cred că acest acord înseamnă o nouă stabilitate și o nouă certitudine în ceea ce a fost o relație uneori amară și dificilă”, a spus Johnson într-o conferință de presa. „Vom fi prietenul vostru, aliatul vostru, sprijinul vostru și să nu uităm, prima ta piață deoarece, chiar dacă am părăsit UE, această țară rămâne atașată cultural, emoțional, istoric, strategic și geopolitic Europei „, El a continuat.

 
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat joi încheierea unui acord comercial post-Brexit cu Uniunea Europeană, pe Twitter: „Acordul a fost încheiat”. Alături de mesaj, Johnson a postat o fotografie cu el cu brațele întinse și cu degetele mari în sus.
 
Ministrul britanic pentru comerț internațional, Liz Truss, a salutat vestea pe Twitter. „Vom avea o relație comercială puternică cu UE și vom aprofunda comerțul cu partenerii noștri din întreaga lume prin politica noastră comercială independentă”, a scris ea.
 
 
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că acordul este ”corect, echilibrat”.
 
”A fost un drum lung și întortocheat. Dar avem un acord bun. Este un acord corect, echilibrat, și este lucrul bun și responsabil de făcut pentru ambele părți”, a spus Ursula von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă.
 
”Negocierile au fost foarte dificile. Au fost multe în joc pentru atât de mulți oameni, astfel că a trebuit să luptăm pentru acest acord”, a adăugat ea.

„Cred, de asemenea, că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe”, a mai afirmat von der Leyen.

 
”Acordul a fost încheiat”, a spus o sursă de la Downing Street.
 
”Am reluat controlul asupra banilor, granițelor, legilor, comerțului și zonelor de pescuit”.
 
„Tot ceea ce a fost promis britanicilor în timpul referendumului din 2016 și al alegerilor legislative din anul trecut este realizat în acest acord”, a adăugat sursa.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a salutat „veştile fantastice pentru familiile şi afacerile din orice parte a UE”, potrivit Agerpres.

„Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero taxe şi zero cote care s-a realizat vreodată cu UE”, a adăugat sursa britanică.