Moscova plănuiește răsturnarea conducerii Republicii Moldova

Un fost șef al poliției din Republica Moldova care locuiește la Londra recrutează o forță paramilitară pentru a da jos guvernul președintelui Maia Sandu în vederea instalării la Chișinău a unei puteri pro-Kremlin, afirmă un raport primit de ministerul britanic de Externe și obținut de jurnaliștii de la The Times.

Acuzațiile au fost confirmate de guvernul Maiei Sandu, acesta afirmând că Marea Britanie nu a aprobat deocamdată cererea de extrădare a ofițerului pe care au formulat-o autoritățile moldovene.

Situația a fost prezentată pe pagina sa de Twitter de către Maxim Tucker, autorul articolului din The Times, acesta citându-l inclusiv pe președintele Comisiei pentru apărare din parlamentul britanic, Tobias Ellwood, care a declarat că este „de neînțeles” de ce Marea Britanie nu l-a extrădat pe fostul șef al poliției moldovene.

„Timp de ani de zile Londra și-a dezvoltat o reputație de refugiu pentru oligarhii est-europeni care adesea au legături puternice cu Putin”, a deplâns Ellwood.

„Acest lucru se schimbă în sfârșit după [începerea războiului din] Ucraina, dar m-am întâlnit cu președintele moldovean de 3 ori în prezența unui înalt oficial al ministerului de Externe și problema acestei cereri de extrădare a fost ridicată”, a relatat el.

„Nu putem să ne limităm doar la Ucraina dacă suntem serioși în privința susținerii noastre pentru democrație în Europa”, a mai spus acesta.