×

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, va fi depusă azi în Parlament

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, va fi depusă azi în Parlament

Moțiunea de cenzură intitulată „Premierul NORDIS trebuie să plece!”, inițiată de AUR și S.O.S. România, va fi depusă luni în Parlament. Documentul este semnat de 125 de parlamentari ai celor două formațiuni, însă șansele ca moțiunea să ducă la demiterea guvernului sunt reduse, în condițiile în care alte partide din opoziție refuză să o susțină.

AUR și S.O.S. România îndeamnă opoziția să se alăture

Parlamentarii USR și POT au fost invitați să semneze moțiunea, însă liderii USR au anunțat că nu o vor susține. Într-un mesaj public, reprezentanții S.O.S. România au declarat că România are nevoie de un guvern legitim și au cerut sprijin pentru inițiativă.

Președintele AUR, George Simion, a declarat încă de săptămâna trecută că cine nu semnează moțiunea este un „trădător” și a cerut premierului Marcel Ciolacu să plece de la conducerea Guvernului. Simion susține că moțiunea are sprijinul parlamentarilor „de bun simț din Opoziție”, însă poziția USR și a altor partide slăbește demersul inițiat de AUR și S.O.S. România.

USR și POT refuză susținerea moțiunii

Președinta USR, Elena Lasconi, a îndemnat colegii săi să nu susțină inițiativa AUR, considerând că aceasta nu oferă o alternativă clară la actualul guvern. „Mi se pare că e ușor să demolezi, dar trebuie să te gândești cu maturitate ce pui în loc”, a declarat Lasconi, avertizând că o instabilitate guvernamentală ar putea arunca România în haos.

Fostul lider USR, Cătălin Drulă, a explicat că depunerea moțiunii în acest moment este un avantaj pentru Marcel Ciolacu, deoarece, conform regulamentului parlamentar, opoziția poate depune doar o singură moțiune de cenzură pe sesiune. Astfel, dacă moțiunea eșuează, Guvernul Ciolacu ar rămâne în funcție cel puțin până în septembrie. „Opoziția NU are voturile necesare pentru a trece moțiunea. Și Simion, și Ciolacu știu asta”, a subliniat Drulă.

Șanse reduse de succes

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă și să ducă la demiterea Guvernului, este nevoie de cel puțin 234 de voturi. În acest moment, opoziția poate strânge aproximativ 192 de voturi, ceea ce face improbabil succesul demersului.

În aceste condiții, moțiunea de cenzură pare mai degrabă o acțiune simbolică a AUR și S.O.S. România, fără un impact real asupra Guvernului Marcel Ciolacu. Cu toate acestea, dezbaterea și votul din Parlament vor testa coeziunea opoziției și vor influența strategiile politice ale principalelor partide în perioada următoare.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura